20:38 / 27.08.2018.

Autor: HRT

Novak o pomoći Uljaniku: Vlada ima vrlo malo prostora

-

-

Foto: - / -

Tražimo rješenje koje će biti i zakonito i održivo i korisno za radnike, izjavio je Plenković.
Radnici Uljanik grupe ostaju u štrajku do daljnjeg, Vlada pokušava riješiti isplatu jedne plaće do kraja tjedna, ishod je velikog prosvjeda na Markovu trgu. No, riječ je o samo kratkoročnom gašenju požara, Uljanik grupi treba osigurati likvidnost do aktivacije plana restrukturiranja brodogradilišta Uljanik, koji čeka zeleno svijetlo Europske komisije. 

O tome smo u Temi dana razgovarali s Zvonimirom Novakom, pomoćnikom ministra gospodarstva te Đinom Šverkom, povjerenikom Sindikata metalaca u Uljaniku.

Novak je rekao kako se Vlada, u trenutku kad je postalo razvidno da uprava suprotno najavama neće uspjeti riješiti plaću za radnike u grupaciji Uljanik, aktivno uključila u razgovore s financijskim institucijama u pronalaženju modela načina na koji bi se te plaće isplatile. To je rezultat i današnjeg sastanka sa Štrajkaškim odborom. U cijelom tom procesu aktivni sudionik je i Europska komisija. Postoje određeni propisi i pravila prema kojima se može sudjelovati u procesu ispred države, tako da moramo voditi računa i o tome može li se radnicima jamčiti. To je tako danas rečeno sindikatima, rekao je Novak.

Nimalo optimistično je zvučao rekavši kako je upitno i koliko prostora vlada ima za razgovor s bankama s obzirom na dobivanje suglasnosti od Europske komisije da Vlada može davati jamstvo za sanacijski kredit.

Podsjetio je kako je Vlada u siječnju dala jamstvo za sanacijski kredit od 96 milijuna eura i tada je počeo teći rok od 6 mjeseci u kojem je uprava trebala izraditi model restrukturiranja i pronaći strateškog partnera. Taj rok je prošao, program restrukturiranja je na usuglašavanju s predstavnicima EK i kao takav nije dobio zeleno svjetlo, rekao je Novak.

Vrlo malo prostora imamo, istaknuo je te ponovio kako za svako rješenje moraju dobiti suglasnost Komisije.

Šverko je rekao kako su se nadali da će im danas biti rečeno da sutra idu isplate plaća. No, zadovoljni su i obećanjem da će se to dogoditi do kraja tjedna. Očekuje da će im Vlada izići u susret. Ponovio je kako sa štrajkom neće prestati do isplata.

Štrajk u brodogradilištima: Do kraja tjedna dvije plaće
Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama
Predsjednik Uprave Uljanika dao mandat na raspolaganje

Novak je iznio još jedan problem, a to je 3. maj. Plan restrukturiranja 3. maja je završio i to mu otežava poziciju jer prema pravilima Europske komisije u sljedećih 10 godina to brodogradilište ne smije dobivati nikakav oblik državne potpore.  

Na pitanje jesu li ugrožene tri i pol milijarde državnih jamstava Uljaniku, Novak je rekao da jesu. Upravo je to bio jedan od motiva zašto smo u siječnju dali to jamstvo za sanacijski kredit računajući da ćemo time spasiti tih tri i pol milijarde koje su ovom trenutku aktivne.


Premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima u Njemačkoj gdje je u radnom posjetu, rekao je kako Vlada traži rješenje kako da se premosti ovaj problem likvidnosti sa isplatom plaća. Mislim da ćemo to uspjeti napraviti za dva mjeseca i Vlada će imati svoju sjednicu u Puli 13. rujna gdje ćemo na dnevni red staviti temu hrvatske brodogradnje i dati jedan stručan pregled s odgovarajućom podlogom kako ići naprijed s hrvatskom brodogradnjom da ona bude održiva, a da uloga države bude isključivo zakonita i dobronamjerna.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!