13:47 / 24.09.2018.

Autor: V.K./Hina

Nove američke carine na kineski uvoz

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Do kraja godine SAD će nove kategorije uvezenih kineskih proizvoda cariniti po stopi od 10 posto koja će u idućoj godini biti povećana na 25 posto.
Na snagu su stupile nove američke carine na kineski uvoz ukupne vrijednosti 200 milijardi dolara, označavajući novu fazu eskalacije trgovinskog rata koji je zasjenio globalni ekonomski horizont.

Do kraja godine SAD će nove kategorije uvezenih kineskih proizvoda cariniti po stopi od 10 posto koja će u idućoj godini biti povećana na 25 posto.

Na meti je široki spektar proizvoda, uključujući prijemnike glasovnih podataka, kompjuterske memorijske module, automatizirane procesore podataka i uredsku opremu, poput kopirnih uređaja i bankarske opreme, što će trenutno podići njihove cijene.

Nakon pritužbi tisuća američkih kompanija, uključujući Apple i Walmart, iz liste je ipak izostavljeno nekih 300 proizvoda. Pošteđeni su tako pametni satovi i uređaji s ugrađenom bluetooth tehnologijom, poput iPhonea i Fitbita, te proizvodi za djecu, poput stolica, auto sjedalica i ogradica, te pojedine kategorije proizvoda u segmentu opreme za rekreaciju, poput biciklističkih kaciga, izjavili su američki dužnosnici.

Uklanjanje pametnih satova i bežičnih slušalica s popisa predstavlja pobjedu tehnološkog diva Applea tek nekoliko dana nakon predstavljanja najnovijeg pametnog sata i tri nova iPhonea.

Unatoč pojačanim strahovanjima od negativnog utjecaja carina na domaće gospodarstvo, Trump je zaprijetio carinama na kompletan kineski uvoz ako azijski div ne promijeni mjere koje po njegovim riječima štete industriji SAD-a. To se posebno odnosi na krađu američke tehnologije, kako ističe američki predsjednik.

Te mjere jednostavno predstavljaju ozbiljnu prijetnju dugoročnom zdravlju i prosperitetu gospodarstva SAD-a, kazao je Trump prošli tjedan.

Dobit ćemo ovu bitku, naglasio je njegov državni tajnik Mike Pompeo. Dobit ćemo rezultat koji će prisiliti Kinu da se ponaša u skladu sa željom da bude sila - globalna sila. To znači transparentnost, vladavinu zakona, bez krađe intelektualnog vlasništva, naglasio je Pompeo.

Peking je obećao uzvratiti u ponedjeljak carinama na 60 milijardi dolara američkog uvoza, čime je ukupna vrijednost carinjene robe podignuta na 110 milijardi dolara, gotovo kompletan uvoz iz SAD-a.

Čini se da je dijalog između dva vodeća svjetska gospodarstva prekinut. Peking je otkazao odlazak pregovaračkog izaslanstva u Washington, zakazan za 27. i 28. rujna, izvijestio je The Wall Street Journal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!