Nove mjere za ugostitelje

14.10.2020.

18:14

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Iako su s Nacionalnim stožerom proteklih dana vodili intenzivne razgovore oko uvođenja novih mjera, ugostitelji kažu da će ih one doslovno pokositi te će biti prisiljeni na davanje otkaza i zatvoriti lokale.
Iako su s Nacionalnim stožerom proteklih dana vodili intenzivne razgovore oko uvođenja novih mjera, ugostitelji kažu da će ih one doslovno pokositi te će biti prisiljeni na davanje otkaza i zatvoriti lokale. Iz Vlade odgovaraju da je prioritet sačuvati zdravlje građana, ali da ništa manje važno neće biti ni očuvanje radnih mjesta.

➡️ Idući tjedan nove mjere za očuvanje radnih mjesta 
➡️ Ugostiteljski objekti od srijede mogu raditi od 6 do 24 sata 

Duje Šegvić
, zamjenik vlasnika ugostiteljskog objekta u Zagrebu, kazao je da nije siguran kuda vodi nova situacija. "Razmaci stolova, broj osoba u lokalu, vrlo je neizvjesna situacija. Evo, za sad, koliko god je moguće pokušavamo se prilagoditi situaciji", kazao je.

Radno vrijeme najdulje do ponoći, uvođenje Covid-19 redara, nema plesa na svadbama – mjere su kojima će se ugostitelji morati prilagoditi. No najspornije je, kažu, osigurati četiri četvorna metra po gostu. Igor Mladinović, suvlasnik restorana u Zagrebu, kaže kako je glavna zamjerka što se „šibica gasi vatrogasnim šmrkom”.

- Problem je bizarna mjera od četiri kvadratna metra po čovjeku gdje se ne specifira na koje ljude se to odnosi, kaže Mladinović.

Od zatvaranja strahuju i vlasnici ugostiteljskih objekata manje kvadrature. Srđan Čuklin, ugostitelj iz Zadra, rekao je kako se u malom lokalu od 10 kvadratnih metara, ne može rasporediti pet ljudi na način da je među njima distanca.

Zbog novih mjera 90% lokala u Dubrovniku bit će prisiljeno staviti ključ u bravu.

- Vi bi mogli u prostoru imat 50% kapaciteta, a na ovaj način imate doslovno 10% kapaciteta. Nije „lockdown”, nije zatvaranje. Ali ustvari „de iure” nije zatvaranje, „de facto” jest, kazao je Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja iz Dubrovnika.

Cilj, poručuju ministri, nije prekinuti ugostiteljsku djelatnost. Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da „mjere sigurno nisu donesene da bi nekome ograničili njegova prava, već da čuvaju živote i zdravlje hrvatskih građana".

- Naša intencija je bila i ostala da, pogotovo ovaj dio djelatnosti ne doživi sudbinu ugostiteljstva kojeg vidimo u ostatku Europe, kazao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Dijalog s Vladom o novim mjerama nastavlja se. Ministar financija Zdravko Marić  kaže da se situacija prati. "Naša odgovornost je puno šira od jednog pojedinačnog segmenta gospodarstva. Gledamo cjelokupnu sliku", dodaje.

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kazao je da će se idući tjedan ići s „barem redizajniranim mjerama u svrhu očuvanja radnih mjesta zbog promjene epidemiološke situacije, ali i ekonomske situacije koja se također mijenja. " Cilj je sačuvati gospodarstvo, ali i zaštititi zdravlje građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!