07:01 / 21.07.2021.

Autor: Vicko Dragojević/Regionalni dnevnik/HRT

Slano dobilo novu ribarnicu otvorenu za sve ribare

Nova ribarnica u Slanom

Nova ribarnica u Slanom

Foto: HTV / HRT

U Slanome u Dubrovačkom primorju otvorena je ribarnica. Nastavak je to projekta otvaranja novih ribarnica diljem južnog Jadrana, projekta koji se financira europskim novcem. Na projektu ribarnice radilo se godinu dana, a plan je da ona bude otvorena za sve ribare.

- Općina je osigurala infrastrukturu, nužnu za ovakav vid obavljanja djelatnosti. Znači, bilo koji ribar ili školjkar se javi u komunalno društvo, kao i za druge 'banke' - dobije ključ, odradi svoj posao, očisti i vrati ključ, kaže načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić

- Projekt ribarnice sa svim popratnim sadržajima stajao je nešto manje od 300 tisuća kuna. Potpuno je financiran sredstvima EU-a, preko lokalne akcijske grupe FLAG - Južni Jadran i Ministarstva, rekao je Ivo Kola, pročelnik u općini Dubrovačko primorje.

Inače, projekt ribarnica na samome jugu jedan je od projekata financiranih europskim novcem. Dosad je uloženo oko 2 milijuna kuna. Prema riječima Mate Oberana, voditelja grupe FLAG - Južni Jadran, ribarnica je već otvorena i u Metkoviću, a u pripremi su i nove ribarnice u Opuzenu, Janjini i u Lumbardi na Korčuli.

Hrvati godišnje jedu manje ribe od europskog prosjeka. Možda upravo nove ribarnice promijene i taj statistički podatak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!