15:39 / 29.04.2019.

Autor: HRT

Nove tehnologije u turizmu

-

-

Foto: - / -

Iako su u početku bili sumnjičavi, nove tehnologije, uz hotelske kuće, polako prihvaćaju i privatni iznajmljivači. Ne odnosi se to više samo na oglašavanje putem interneta; mnogo je tehnoloških novotarija koje mogu unaprijediti uslugu, i u konačnici povećati prihode.
Iako su u početku bili sumnjičavi, nove tehnologije, uz hotelske kuće, polako prihvaćaju i privatni iznajmljivači. Ne odnosi se to više samo na oglašavanje putem interneta; mnogo je tehnoloških novotarija koje mogu unaprijediti uslugu, i u konačnici povećati prihode. Upravo je TNT konferencija, koju podupire i Splitsko-dalmatinska županija, mjesto susreta i sklapanja poslova.

Internet je za početnike; tehnologija ide već tako daleko da po hotelima o gostima brigu vodi umjetna inteligencija- 

- Koja prati na primjer ponašanje gosta i onda će ona zahvaljujući ponašanju gosta ponuditi neku uslugu - npr. ako je gost otišao spavati u tri sata u noći, vi mu nećete ujutro u osam sati ponuditi kavu jer on još spava, nego ćete mu možda u 11 sati ponuditi svježi napitak, objašnjava Mario Ćubelić, organizator konferencije.

I turizam i IT u Splitu su brzorastuće grane gospodarstva, organizatori su njihovim spajanjem na konferenciji okupili profesionalce iz turističkih djelatnosti i informacijskih tehnologija ne samo kako bi se dodatno educirali nego i predstavili nove proizvode, pa i sklopili poslove. Pokrovitelj susreta je Županija; ide se u korak s vremenom.

- Vi nemate alternativu u današnjem turizmu nego morate koristit najnovije tehnologije ako želite bit konkurentni, ako želite biti u vrhu, dakle, mi kao turistička zajednica županije već godinama radimo edukacije, rekao je Joško Stella, direktor TZ-a SDŽ.

Na dvodnevnoj konferenciji u Splitu sudionicima će Domagoj Bebić govoriti o svojoj knjizi "Cyberturist" i novim medijima u turizmu, tvrtke će prodavati WI-FI, a hotelijeri učiti kako privući goste. Iako je mnogo toga još apstraktno, to je turizam budućnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!