Nove tehnologije u vinarstvu

20.06.2022.

07:00

Autor: Kristina Štrbac/T.D./Plodovi zemlje/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Jurinec / Pixsell

U Petrčanama je prošli petak održan seminar o novim tehnologijama u vinarstvu. I dok smo, kao što znamo - dobri vinogradari, proizvodimo dobro grožđe, korak više je usvajanje znanja o preradi grožđa, podrumarenju i proizvodnji što kvalitetnijih vina. O novim kvascima i njihovoj primjeni, više su u Petrčanima doznali hrvatski, ali i stručnjaci iz najpoznatijih vinarskih zemalja. 

Jedan od najvećih vinograda u Zadarskoj županiji, ali i općenito u Dalmaciji, onaj u Petrčanima pokraj Zadra, u intenzivnom je uzgoju.  

- Posadili smo prvih 60 tisuća loza 2010. godine, drugih 240 tisuća smo posadili iduće godine. Znači, prije je bila šuma, mehanizacija je mljela, pikameri i strojevi za mljeti kamen, tražili su vodu i nešto našli. Znači, imamo navodnjavanje, rekao je Zoran Pantalon, direktor vinarije.

U vinogradu sve radove obavljaju tradicionalno - ručno. 

- Tako možemo imati veću kontrolu nad svime time da jedan dobro educirani radnik, jednu lozu, tako više puta godišnje obiđe, od same rezidbe pa kasnije, zimske rezidbe, zelene rezidbe, plijevljenja, pa isto tako i u samoj berbi, naglasio je Niko Potočnjak, enolog u vinariji. 

Tako, kažu, bolje mogu kontrolirati krajnji ishod - kvalitetu grožđa. 

- Morate vizualno procijeniti na osnovu vigora same pojedine loze i onda procijeniti hoćete li ostaviti jedan, dva grozda više ili manje, a to je nešto za što još uvijek tehnologiju takvu nemamo. Kod kontrole bolesti postoje neki dobri sustavi, to su recimo dronovi, rekao je Potočnjak. 

No zato koriste neke nove tehnologije u proizvodnji vina, baš kao i njihovi kolege enolozi u Slavoniji. 

- Mnogo smo toga bazirali na eksperimentima, hajdemo reći uz dobar eksperiment idu i dobra vina. Da bi danas vina napredovala, morate puno istraživati i puno učiti. Mi smo u podrumu napravili puno malih tankova, puno malih serija tako da se možemo lijepo igrati, istraživati i na kraju iz tih rezultata dobivate neke dobre priče i dobra vina, rekao je Martin Grozdanović, enolog u vinariji.

A upravo je o tim tehnologijama bila riječ na međunarodnom skupu u Petrčanima.

- Radi se o selekcioniranim kvascima i bakterijama koji nam osiguravaju sigurniju fermentaciju i neke poželjne karakteristike vina. Radi se o različitim enzimima, o taninima, o inovativnim alatima, bilo da se radi o takozvanoj biozaštiti odnosno bio-protekciji, rekla je Ana Hranilović, doktorica znanosti iz enologije.

Tehnologije vinarima omogućuju da smanjuju doze kemijskih dodataka koje su danas percipirani kao nepoželjni u nekim modernim vinima. Tendencija je da se sve više radi s prirodnim proizvodima i da se kemija i sintetika iz vina izbacuje.Samim time i izazovi su veći. 

- Potreban je viši nivo znanja i razumijevanja enologije. Možemo primijetiti neke tendencije u povećavanju veganskih proizvoda, povećanom uzgoju organske, biodinamičke poljoprivrede i to su sve jako zanimljivi trendovi koje vidimo ne samo na hrvatskom i europskom, već na svjetskom vinskom tržištu, rekla je Hranilović.

Na skupu su sudjelovale i svjetski poznate osobe iz svijeta enologije. Tom prilikom zapažena su hrvatska vina.

- Ovaj seminar u Hrvatskoj ugostio je stručnjake iz preko četrdeset zemalja. Mnogi od njih nikada nisu bili u Hrvatskoj i nisu ranije degustirali hrvatska vina. Tako da je ovo bio dobar način predstavljanja hrvatskih vina i nekih njihovih osobina koje nismo poznavali. I zaista smo ostali impresionirani vinima koja smo probali, naglasio je Luc Laffort, predsjednik tvrtke iz Francuske.

A zaključak enologa nakon skupa o novim tehnologijama bio je da iako svaka inovacija u podrumu poskupljuje proizvodnju - u svako dobro vino treba neprestano ulagati. Zadarski vinari, na najvećoj vinskoj smotri - londonskom Decanteru osvojili su čak jedanaest odličja u konkurenciji gotovo devetnaest tisuća vina. Od toga čak četiri zlata, od kojih je jedno išlo upravo u Petrčane.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!