07:01 / 02.11.2018.

Autor: P.F./HRT

Novi čelnik Uljanika Emil Bulić: Osigurati poslovanje, o plaćama s Vladom

-

-

Foto: - / -

Nakon dvodnevnog zasjedanja Nadzorni odbor Uljanika izabrao je tri nova člana Uprave čija je imena službeno danas i objavio.
Nakon što je nova uprava Uljanika preuzela dužnost izašli su pred novinare. Prvi je izjavu dao predsjednik Nadzornog odbora Samir Hadžić.

Od uprave se očekuje da krenu u rješavanje problema u kojem smo kao društvo i na pozicijama i Pule i Rijeke. Očekujemo da otvore komunikaciju s Vladom koja je do sada bila kakva je bila. Nadzorni odbor je dao sve od sebe, trudili smo se naći sposobne ljude, ljude iz uljanika da se nastavi kontinuitet, izjavio je predsjednik NO-a Uljanika Samir Hadžić.

Upravo smo na prijedlog NO preuzeli odgovornost upravljanja sustavom u trenutku kada se društvo nalazi u poteškoćama s ciljem da osiguramo preduvjete za nastavak poslovanja cijele naše grupe i svih zaposlenika te da osiguramo kontinuitet poslovanja u gradnji brodova. Želimo se zahvaliti svim vjerovnicima koji nas prate u ovim ključnim trenucima za opstojnost Uljanik grupe. Oni su ključni za opstojnost sustava do trenutka ulaska u program restrukturiranja kada ćemo moći osigurati tržišno poslovanje cijele grupe, rekao je predsjednik Uprave Emil Bulić.

Dobrim dijelom odabrani smo kao tim iako nas je pojedinačno izabrao Nadzorni odmor. Djelujemo u istom smjeru, izjavio je član uprave Bojan Blagonić.

Plaće su bila prva tema razgovora s Nadzornim odborom i predstavnicima radnika. Da bi riješili plaće moramo se obratiti nadležnim institucijama Republike Hrvatske, pri čemu moramo voditi računa o dugoročnim interesima Uljanika. Moramo osigurati budućnost Uljanika. Uvjet za isplatu plaće je dokaz da sve ovo ima opstojnost. Moramo stvoriti preduvjete za isplatu plaća. Prvi korak je razgovor s ministarstvom gospodarstva i prezentacija našeg plana koji pokazuje održivost . Na istom sastanku zamolit ćemo za podršku u osiguranju plaća. Od Vlade očekujemo puno podršku bez zareza i da nas prati u našem planu restrukturiranja koji će se primarno bazirati na brodogradnji sa svim nužnim resursima uz to. Kompenzacije su izvjesne i nužne i one su dio restrukturiranja koji ćemo usuglasiti s Vladom. Dugovanje prema 3. maju je visoko na našoj listi prioriteta, rekao je Bulić.

Komentirajući prvi sastanak s novom Upravom, predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac je rekao kako je uspostavljena dobra komunikacija te kako se razgovaralo o svim postojećim problemima - od neisplate plaća, mogućim strateškim partnerima, do samog programa restrukturiranja. To su sve naša otvorena pitanja, izjavio je Boris Cerovac dodavši kako su u par prošlih dana napravljena dva velika koraka - izabran je privremeni Nadzorni odbor, koji je potom izabrao novu Upravu.

"Želim im puno uspjeha u radu. Situacija je jako teška i duboka, problemi su veliki, i dalje ne znamo što je s isplatom plaće, ne znamo tko će biti strateški partner i zato smatram da nam treba puno sreće", rekao je Cerovac.
Istaknuo je da su radnici svjesni činjenice da nova Uprava ne može rješenje naći preko noći, ali i da radnici nastavljaju sa štrajkom. "Nadamo se boljoj suradnji i komunikaciji s Vladom. To nam je od iznimne važnosti", poručio je Cerovac, uz podatak da je od početka godine iz Uljanik grupe otišlo oko 900 radnika.

Predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko kazao je kako je bio skeptičan po pitanju izbora nove Uprave. "Zadovoljan sam što je Uprava uopće izabrana jer bez nje ne bismo mogli funkcionirati. Očekujemo pomake u smislu da se s Ministarstvom gospodarstva uspostavi bolji dijalog. Šanse za isplatu plaće nisu velike, ne očekujemo čuda, no uz pomoć resornog ministarstva možemo i to riješiti. Dovoljno je da Vlada oslobodi 2,3 milijuna depozita", naglasio je Šverko dodavši kako su i sindikati zatražili sastanak s ministrom gospodarstva.

I dalje štrajk u 3. maju

U 3. maju, članu društva Uljanik grupe, i dalje je u tijeku štrajk radnika. Za 14 sati je najavljen novi sastanak direktora i Štrajkaškog odbora o deblokadi računa, a za ponedjeljak u podne u središtu Rijeke prosvjed za opstanak brodogradnje.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je kako očekuju da vide što će nova Uprava Uljanika napraviti. "Sama imena nam ništa ne znače, njihova će djela pokazati. U svakom slučaju mislim da će biti bolje, jer ono što je prethodna uprava napravila je teško nadmašiti", kaže Todorović.

Trećemajci ne odustaju od borbe: prosvjednim maršom za opstanak i rad!

Nadzorni odbor Uljanika izabrao je jučer tri nova člana Uprave, a njihova imena službeno su objavljena danas. Za predsjednika uprave je imenovan Emil Bulić koji je u Uljanik došao u svibnju na mjesto financijskog direktora, a do tada je bio čelni čovjek za financije Adrisa. Za članove uprave su imenovani Bojan Blagonić, koji je dosad bio direktor Odjela prodaje, te dosadašnji direktor Strojogradnje Milko Mihovilović stoji u priopćenju Uljanika objavljenom na Zagrebačkoj burzi

Oni su potpisali ugovore te ih je ovjerio javni bilježnik što znači da su i formalnopravno preuzeli novu dužnost. U tijeku je njihov sastanak s predstavnicima štrajkaškog odbora, a zatim slijedi telefonski razgovor s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom. Za 11:30 najavljene su njihove prve izjave na koje čekaju svi mediji, javlja HRT-ova novinarka Klara Dujmović.

U srijedu je dosadašnji član Uprave Uljanik grupe Denis Rabar dostavio Nadzornom odboru ostavku,  samo dan nakon ostavke predsjednika Uprave  Giannia Rossande. Prije toga, Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je imenovao dva člana Nadzornog odbora Uljanika - Samira Hadžića i Ranka Svećarovskog, dok je treći Marko Kapuralin izabran na skupštini Uljanik grupe, pa to tijelo ima tri člana te može donositi odluke, među kojima i odluku o vodstvu kompanije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!