13:37 / 25.04.2018.

Autor: D.M./Hina

Novi pokušaj dogovora o upravi nuklearke nakon redovnog remonta

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Slovenija se i dalje protivi kandidatu za člana dvočlane uprave kojega je predložio HEP, tvrdi ljubljansko "Delo". Navodno je riječ o Saši Medakoviću.
Slovenski i hrvatski suvlasnici Nuklearne elektrane Krško (NEK), Gen energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP), u srijedu nisu uspjeli deblokirati imenovanje uprave, ali će se pregovori o tome nastaviti, potvrdili su nakon skupštine NEK-a predsjednici uprava HEP-a i Gen energije Frane Barbarić i Martin Novšak.

Kako prenosi slovenska tiskovna agencija STA, oni su najavili da će razgovore o tome nastaviti nakon skorog završetka redovnog remonta nuklearke, te da se danas nije govorilo o eventualnoj predaji spora ekspertnoj arbitraži.

"Pokušat ćemo doći do međusobnog internog dogovora", rekao je Novšak, no potvrdio je i dosadašnje stajalište slovenskog suvlasnika da je kandidat kojega predlaže HEP neprihvatljiv. Po Novšakovim riječima, za slovensku je stranu važno da nuklearka ima "stabilno vodstvo" i prioritetno joj je da se u upravu imenuju kadrovi s "odgovarajućim iskustvom".

HEP želi prijevremeni odlazak sadašnjeg člana uprave koji zastupa HEP Hrvoja Perharića, a prema neslužbenim informacijama koje su se pojavile u Sloveniji na to je mjesto kandidirao Sašu Medakovića, na što slovenski suvlasnik ne pristaje, navodno zbog Medakovićeva neodgovarajućeg iskustva, što je stav koji HEP označuje neprihvatljivim.

Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić kazao je nakon sastanka u Krškom novinarima da obje strane imaju pravo kandidirati svog kandidata u dvočlanu upravu NEK-a.

"Hrvatska je izabrala svog kandidata i on odgovara svim međunarodnim kriterijima, te uvjetima iz međudržavnog ugovora o NEK-u i drugih sporazuma i statuta nuklearke", kazao je, dodavši da je za HEP neprihvatljiv stav Slovenije koja želi "nametnuti svoju volju" i zagovara da Perharić ostane u upravi kao hrvatski član.

Direktor HEP-a potvrdio je da hrvatska strana ima rezerve i u pogledu životne dobi sadašnjih članova uprave NEK-a jer su i Perharić i Rožman ispunili uvjete za umirovljenje. To po njegovim riječima nije u skladu s internim NEK-ovim dokumentima koje je donijela sadašnja uprava.

Novšak se s tim ne slaže te ističe da slovenska strana inzistira na Perhariću samo iz sigurnosnih razloga te u upravljanju nuklearnom elektranom ne može sudjelovati netko tko je ne poznaje. Komplikacije s izborom članova uprave NEK-a pojavile su se nakon što je HEP potporu Rožmanu uvjetovao ranijim odlaskom Perharića. Gen energja potvrdila je Rožmanu novi petogodišnji mandat, bez pristanka hrvatske strane početkom travnja.

Hrvatska strana prigovara Perhariću uglavnom zbog nedostatka udjela hrvatskih tvrtki u obnovi i održavanju NEK-a. Perharić je u utorak na konferenciji za novinare odbio te prigovore i objasnio da se hrvatske tvrtke nisu dostatno odazvale na natječaje.

Delo: arbitraža potrebna i zbog blokade u upravi NE Krško?

Spor oko imenovanja uprave u zajedničkoj nuklearki Krško (NEK) vjerojatno će trebati riješiti arbitražom jer se Slovenija i dalje protivi kandidatu za člana dvočlane uprave kojega je predložio HEP, tvrdi u srijedu ljubljansko "Delo". 

Nakon što je Gen.energija, slovenski suvlasnik NEK-a, 10. travnja privremeno produljila mandat dugogodišnjem direktoru NEK-a Stani Rožmanu bez suglasnosti HEP-a, koji suglasnost uvjetuje prijevremenim opozivom sadašnjeg svog člana Uprave u NEK-u Hrvoja Perharića, slovenski bi suvlasnik o novonastaloj situaciji trebao na skupštini odlučivati u četvrtak, ali je malo vjerojatno da će se dogoditi deblokada jer Slovenija ne pristaje na "vezanu trgovinu" i novog HEP-ova kandidata za to mjesto. To je, prema informaciji slovenskog lista,  Saša Medaković, aktualni direktor hrvatskog Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Ako HEP i dalje bude inzistirao na imenovanju Medakovića, čime se blokira i odobrenje novog mandata za Rožmana, onda će spor vjerojatno u budućnosti morati rješavati ekspertna arbitraža u kojoj će po jednog člana imenovati HEP i Gen.energija, dok bi treći bio izabran njihovim suglasjem, kazao je za "Delo" direktor Gen.energije Martin Novšak. "Mi ne odričemo Hrvatskoj pravo da u bilo kojem trenutku zamijeni svog člana Uprave, no tražimo da se izabere čovjek primjerenih kvalifikacija i u skladu s praksom u svijetu", kazao je Novšak, dodavši da se stručno osposobljavanje kadrova za najistaknutija rukovodeća mjesta, bilo da je riječ o slovenskim ili hrvatskim kadrovima, u nuklearci u Krškom planski provodi od 2006.

Sadašnji HEP-ov član Uprave Perharić, navodi "Delo", želi "opovrgnuti mit" da bi Uprava NEK-a poslove u NEK-u morala jednakomjerno razdijeliti na slovenska i hrvatska poduzeća i dobavljače, tvrdi "Delo", prema kojemu je to i bit njegova sudskog spora s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom kojega je tužio zbog navodnih prijetnji. Kako navodi "Delo", Perharić tvrdi da Vrdoljak, koji je 2015. bio ministar za gospodarstvo i supredsjedatelj međudržavnog povjerenstva za Krško, svojim optužbama da je Perharić pristajanjem na manji udjel poslova za hrvatske tvrtke oštetio Hrvatsku za dvije milijarde kuna, želi preusmjeriti pozornost javnosti od "biti problema", a to je, kako dodaje, da je NEK-u agresivno predlagao svog "nekompetentnog kandidata" i tako izazvao sadašnju blokadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!