Novi trgovinski režim EU-a i Britanije mogao bi stajati autokompanije 4,3 mlrd eura

20.06.2023.

16:16

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marian Weyo / Shutterstock

Novi propisi o trgovini EU-a i Britanije mogli bi europskim proizvođačima električnih automobila donijeti do 4,3 milijarde eura carinskih troškova ako ne ispune uvjet o porijeklu komponenti i baterija, upozorila je u utorak udruga ACEA.

Prema novom trgovinskom sporazumu, električna vozila bit će od 2024. oslobođena carina ako je 45 posto njihovih komponenti proizvedeno u Britaniji odnosno u EU. U slučaju baterija udio se penje na 50 do 60 posto.


Ako ne ispune te kriterije, Britanija i EU naplaćivat će na uvoz carine od 10 posto.


Europska udruga proizvođača automobila (ACEA) zatražila je u utorak da se uspostava novog trgovinskog režima odgodi za tri godine, tvrdeći da treba vremena za gradnju europskih kapaciteta za proizvodnju baterija.


Proizvođači automobila trenutno se oslanjaju na baterije i materijale iz Azije.


Prema novim propisima, proizvođači iz EU-a platili bi u Britaniji kroz tri godine 4,3 milijarde eura carina. Budući da je Britanija odredište gotovo četvrtine izvoza električnih vozila iz EU-a, to bi moglo značiti do 480 tisuća manje proizvedenih automobila na kontinentu.


ACEA je početkom lipnja pisala Europskoj komisiji, tražeći reviziju propisa o podrijetlu baterija i trogodišnju odgodu.


U udruzi tvrde da će, po procjenama njezinih članova, samo 10 posto električnih vozila u 2024. ispuniti uvjete za bescarinski uvoz, pa će europske kompanije vjerojatno izgubiti utrku s konkurencijom iz Kine i drugih zemalja.


Stellantis je u svibnju upozorio da bi se tvornice automobila u Britaniji mogle zatvoriti ako London i Bruxelles u kratkom roku ne izmijene propise.


Stav je Europske komisije da bi propisi trebali podržati razvoj snažnog lanca vrijednosti u proizvodnji baterija u EU i da je brexit promijenio trgovinske odnose s Britanijom.


Dužnosnik Europske komisije Stefan Fuehring, zadužen za praćenje sporazuma, rekao je na prošlotjednoj konferenciji da propisi EU-a o podrijetlu odgovaraju svrsi" i da EU ne razmišlja o izmjenama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!