Novi Vinodolski i Crikvenica bilježe veći broj turista

15.08.2023.

07:06

Autor: Željka Lopac Purković/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Turistička sezona u punom je jeku, a iako još treba pričekati službene brojeve, neki pokazatelji i već najavljuju rekordnu godinu. U Novom Vinodolskom i Crikvenici bilježe veći broj turista, u prilog im ide i smještaj.

Na obali se traži i krevet više, a restorani, kafići i barovi vrve ljudima. 

Kapaciteti su puni. Gospođa Ružica nije dirala cijene i zadovoljna je, stabilnost poslovanja stavlja ispred zarade. 

- Ljudi ipak danas godišnji provode ne samo zbog mora, nego da promijene sredinu i da dožive trenutak bez stresa i u ovako lijepoj prirodi kao kod nas i okružju ostaju, ne odlaze, ne skraćuju, rekla je Ružica Celinić, privatni iznajmljivač.

Kod gospođe Pavice ista situacija. 

- Ništa nisam dizala, samo sam poboljšala uslugu! Darivam, pomognem, kod svega i svačega, kazala je Pavica Gržičić, privatni iznajmljivač. 

No, ovakvi su iznajmljivači manjina. Jer ove godine gosti nisu pretjerano zadovoljni. 

Cijene su više nego lani i to ne samo u privatnom smještaju nego i u ugostiteljskim objektima i u trgovinama. No, ponajprije su nezadovoljni uslugom.

- Mislim da je tu veliki problem. Mislim da gledaju da to što prije riješe, da zarade i, sezona je gotova. Tu se malo žalimo, jer mi kad dođemo za svoje novce želimo nekakvu uslugu, kazala je Marina, gošća iz Njemačke.

Otkazivanja više nego lani

Stoga i ne iznenađuje da je odlazaka, skraćivanja boravka zbog lošeg vremena, otkazivanja u posljednji tren ove godine bilo više nego ikada.

- Ima dosta otkazivanja, to je istina, možda je razlog što su prije last - minute bile dosta skuplje, sad je jeftinije u zadnji trenutak nešto bukirati. Ružnog vremena je bilo dosta, poručila je Tena Peričić, direktorica TZ-a grada Novog Vinodolskog.

Srpanj, a osobito lipanj prema broju gostiju dosta lošiji više od 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Susrećemo se s dosta storna, s mnogo last -minut rezervacija, dozvolili smo gostima da otkazuju do zadnjeg trena jer je trend se pokazao da prijašnjih godina. Godine 2022. kad smo mogli sve. Ove godine baš i ne ide tako. Recesija je i u stranim zemljama, poručila je Jadranka Vukelić Brkljača, vlasnica turističke agencije.

Na euro, za razliku od kune, svi paze! A strane platforme za rezervacije omogućuju rezervaciju više mjesta i otkazivanje zadnji čas. Razlozi su različiti, no, ljubazni domaćini s početka priče dokaz su da se takav domaćin cijeni, pa onda i nema gubitaka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!