08:02 / 26.02.2019.

Autor: HRT

Novi zakon - poticaj za proizvođače vina

-

-

Foto: - / -

Jača se uloga vinskih udruženja i unapređuje marketing vina.
Vlada je na prošloj sjednici prihvatila novi zakon o vinu, a saborski zastupnici uskoro bi trebali raspravljati o prijedlogu tog novog zakona, kojim se donosi pravni okvir za proizvodnju grožđa i vina, ali i prodaju vina u tržišno transparentnim uvjetima. Jača se uloga vinskih udruženja i unapređuje marketing vina. 

Možda i najvažnija odredba odnosi se na administrativno rasterećenje od čak 33 posto u odnosu na postojeće propise. Ukidaju se sve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, čime bi se oko 12 milijuna kuna trebalo vratiti sektoru vinarstva za njegove potrebe i aktivnosti.

- Vinari su se godinama žalili na administrativno opterećenje. Ukinuto je i izdavanje evidencijskih markica, napomenuo je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska". Dodao je da su ukinute i sve naknade koje su proizvođači morali plaćati vezano za troškove stavljanja vina u promet. Ovisno o količini vina, pojedini proizvođač morao je plaćati od nekoliko tisuća pa do nekoliko stotina tisuća kuna.

- Mislimo da je to vrlo važno financijsko rasterećenje za naše proizvođače, s tim da moram napomenuti da ćemo ovih 12 milijuna kuna platiti mi, odnosno državni proračun, dodao je Karalić. Istaknuo je da se ukida niz vođenja upisnika i ishođenja različitih rješenja.

Predsjednik udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker kaže da su vinari zadovoljni, pogotovo zato što im se dio novca određuje za marketing ili hrvatske udruge koje će biti licencirane za svoje regije.

- Moći će raspolagati tim novcem za marketing. Mi se nadamo da će svi vinari shvatiti to pozitivno i kvalitetno i da ćemo tako u zajedništvu krenuti u što kvalitetniji izvoz i prezentiranje vina izvan naših granica, rekao je.

Upitan jesu li svi vinari zadovoljni, Krauthaker odgovara da će se i oni koji su pokušali djelovati mimo zakona morati prilagoditi novome, koji će kontrolirati proizvodnju grožđa pa tek onda vina. Smatra da će zakon donijeti vrlo pozitivne rezultate kad je riječ o kvaliteti vina, promociji i dokazivanju hrvatskih vina kroz vinogorja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!