Novih 2,6 mil, eura za obnovu poljoprivrednih potencijala narušenih potresom

24.01.2023.

15:07

Autor: Hina/E.P.C.

Pomoć za obnovu poljoprivrednih potencijala nakon potresa

Pomoć za obnovu poljoprivrednih potencijala nakon potresa

Foto: HTV / HRT

Poljoprivrednici s potresom pogođenih područja mogu se do 17. ožujka prijaviti na četvrti po redu natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala narušenih u potresu. Za to je osigurano 2,6 milijuna eura, uz mogućnost povećanja alokacije, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

U ponedjeljak, 23. siječnja, počelo je podnošenje zahtjeva na četvrti natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala narušenih u potresu u sklopu operacije 5.2.1. Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., kojim je stavljeno na raspolaganje novih 2,6 milijuna eura, uz mogućnost povećanja alokacije. Rok za prijavu je 17. ožujka 2023. godine", navodi Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju.


Svrha je i tog najnovijeg natječaja dodjela potpora za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog potresom 22. ožujka 2020. godine i potresima od 28. prosinca 2020. godine, kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje i izvor prihoda stanovništvu ruralnih prostora te spriječilo propadanje poljoprivrednih gospodarstava i iseljavanje iz ruralnih područja.


Intenzitet potpore iznosi sto posto, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ) u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu. 


Dosad je završena obrada dva natječaja za potresom pogođena područja, a obrada trećeg natječaja je u tijeku, navodi Ministarstvo poljoprivrede. 


Ukupno je riječ o 164 odluke i odobrenom iznosu potpore većem od 6,6 milijuna eura, usmjerenih isključivo na obnovu poljoprivrede narušene potresom. Na posljednjem natječaju zaprimljeno je 106 zahtjeva te su do sada odobrene 62 odluke o dodjeli sredstava.


Ministarstvo poljoprivrede u zadnjoj je godini provedbe tipa operacije 5.2.1 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.


Kroz novi Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027., Intervenciju 73.02. - 'Obnova poljoprivrednog potencijala' nastavit će se potpora za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog prirodnim nepogodama i katastrofalnim događajima, a za što je predviđeno 22,5 milijuna eura, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!