07:20 / 16.11.2020.

Autor: T.V./U mreži Prvog/HRT

Novotny: Pravac je dobar, ali sporo se vozimo

-

-

Foto: - / -

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da je pravac u kojem se krećemo dobar, ali sporo se vozimo. Još je dug put pred nama da dođemo na razinu zemalja s kojima se trebamo uspoređivati - jedne Slovenije, Češke, Austrije..., poručio je.
Agencija Moody's prošli je tjedan podiglnua rejting Hrvatske za jedan stupanj, na 'Ba1', ističući pojačane institucionalne kapacitete i politički okvir na ulasku u ključnu fazu pristupa eurozoni i smanjenu izloženost dugu u inozemnoj valuti. Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da je pravac u kojem se krećemo dobar, ali sporo se vozimo. Još je dug put pred nama da dođemo na razinu zemalja s kojima se trebamo uspoređivati - jedne Slovenije, Češke, Austrije..., rekao je "U mreži Prvog". 

➡️ Marić: Dobro je da je Moody's prepoznao naše aktivnosti
➡️ Premijer o Moody'sovu podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske

Savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić kaže da je podizanje kreditnog rejtinga rezultat svega onoga što je Vlada u posljednjih nekoliko mjeseci učinila, posebno njezine reakcije na pandemiju.

- Što se tiče dizanja rejtinga za jednu razinu, to je bilo očekivano. Mene osobno čudi što se nije desilo i ranije jer su preostale dvije agencije povećale kreditni rejting zemlje na investicijsku razinu još 2019. Moody's je sada potvrdio sve reformske napore i aktivnosti koje je Vlada učinila, izuzeto je veliki naglasak stavljen na ono što smo učinili na putu k eurozoni. Prepoznata je i jaka reakcija Vlade na početku pandemije, ocijenili su da su mjere poduzete kako bi se ublažio utjecaj pandemije bile pravodobne i efikasne. Sve to bi trebalo dovesti do vraćanja rejtinga i od strane ove agencije na razinu investicijskoga koji smo izgubili još 2013., rekao je Savić "U mreži Prvog".

Profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov kaže da agencije imaju svoje kalendare kada rade dodjele rejtinga pojedinim državama.

- Mi smo jednostavno sada došli na red da nam dodijele neki rejting. Bilo bi bolje da su nam ga dodijelili i ranije. Mi bismo, jasno, voljeli da su oni nas odmah stavili u investicijski rejting, ali skokovi takvih razmjera nisu uobičajeni i to se ne događa. Oni su nas dugo držali vrlo nisko. Sada smo stepenicu više, to je pozitivni pomak. Može se reći da su prepoznali pozitivno djelovanje mjera Vlade. Može se reći da bi gospodarstvo i fiskalna situacija u zemlji bili daleko bolji da pandemije nema. Pandemija se događa u svim zemljama i problemi s kojima se mi sada suočavamo događaju se i u drugim zemljama. U svakom slučaju lijepo je da su se i oni napokon pomakli jer su nas trebali već ranije bolje ocijeniti, kao i ostale dvije agencije, objasnila je Ivanov.

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe da kada biste npr. pitali stanovnike Austrije koji je kreditni rejting njihove zemlje - oni to ne bi znali. 

- Mi ovdje previše razgovaramo o tome. Ali dobro, mi iza sebe imamo povijest velike krize iz 2009. pa teškog oporavka, pa nas svaka takva vijest raduje. To je dobro, pravac je dobar, ali se sporo vozimo i još je dug put pred nama da dođemo na razinu zemalja s kojima se trebamo uspoređivati - jedne Slovenije, Češke, Austrije... Želio bih reći da je ovo rejting Vladinih izdanja. Ako Vlada izda obveznice, onda rejting agencije izračunavaju rizik za investitore, objašnjava Novotny.

Ističe da se ovaj rejting odnosi samo na Vladina izdanja.

- Kada bi jedan Infobip, jedno od naših najbrže rastućih poduzeća u privatnome sektoru, izdao svoje obveznice, one bi bile vjerojatno bolje ocijenjene. To ne bi bilo prvi put da izdanja neke privatne kompanije imaju bolji rejting od državnih. Znači, ovo je rejting samo za Vladina izdanja. Kada bi se neko od javnih poduzeća željelo zadužiti bez jamstava Vlade, njihov bi se rizik posebno izračunavao, kaže Novotny dodajući da je još mnogo posla pred nama.

Pogledajte emisiju u cijelosti:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!