Novska postaje novo središte gaming industrije

27.10.2020.

13:11

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

default error photo
Jedna županija u Hrvatskoj mogla bi postati najbogatija jer su se okrenuli budućnosti i širom otvorili vrata gaming industriji. Sisačko-moslavačka županija i grad Novska postaju središte ove industrije u Hrvatskoj zahvaljujući sjajnim projektima.
Pokrenuli smo gaming inkubator, jedini takav u Hrvatskoj koji ima 38 tvrtki, isključivo iz gaming sektora, rekao je Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko- moslavačke županije (SIMORA) u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Naglasio je kako su se odlučili upravo na gaming industriju zato što je ona najbrže rastuća industrija, a i financijski aspekt je značajan.

- Osmislili smo širi projekt kako bismo postali središte gaming industrije u RH. Uveli smo besplatne tečajevi engleskog jezika u vrtiće, uveli smo radionice u osnovnim i srednjim školama iz dva osnovna programa Unity i Blender, osmislili smo šestomjesečnu edukaciju koja traje svaki dan 8 sati. Jedna grupa je iz Unityja, to je programiranje, a druga iz Blendera, grafičkog alata koji je potreban za napraviti video igru. Priključio nam se HZZ i ministarstvo rada nam je dalo potporu pa tako svi koji dolaze na šestomjesečnu edukaciju imaju minimalnu plaću i putne troškove, rekao je i dodao kako su s time napravili „bum”, tako da u Novskoj više nema praznih smještajnih kapaciteta.

Naglasio je kako u grupama imaju ljude iz cijele Hrvatske, također je rekao kako su sami izradili srednjoškolski kurikulum za standard zanimanja i kvalifikacije, a ministarstvo znanosti i obrazovanja im je prije dvije godine to odobrilo. Rekao je kako im je cilj da djeca nakon 4 godine srednje škole imaju svoje gotove proizvode koje će moći pokazati poslodavcima.

- Nakon godinu dana imamo interes za upis 20 razreda za ovu struku, naglasio je.

- Peti stupanj projekta je poduzetnički inkubator za koji smo nabavili milijun eura vrijednu tehnologiju koja ubrzava proces izrade video igara, rekao je Čelan.

Prije dva mjeseca Vlada je poduprla strateški plan o kampusu gaming industrije o Areni s 4 tisuće mjesta u poduzetničkoj zoni Novske. Tu je i zgrada fakulteta i jedan učenički dom, a sve na 44 tisuće kvadratnih metara zatvorenog prostora. Procijenjena vrijednost 50 milijuna eura.

- Mi smo krenuli i u izradu kurikuluma za visokoškolsko obrazovanje, istaknuo je.

Naglasio je kako je ovo postao projekt RH, ministarstva rada, HZZ-a, ministarstva znanosti, ministarstva gospodarstva, ministarstvo regionalnog razvoja, a i fondovi EU.

- Nastojimo da ovaj projekt bude financiran u 100 postotnom iznosi iz fondova EU, naglasio je  dodao kako su postali najbolji projekt EU, te kako su dobili nagradu Europske komisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!