09:33 / 14.03.2018.

Autor: B.S./HRT

Nude poslove, a radnika nema: HUP od HZZ-a traži analizu nezaposlenih

-

-

Foto: - / -

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja poziva HZZ da napravi analizu nezaposlenih u Hrvatskoj.
Prema istraživanju tvrtke ManpowerGroup trećina hrvatskih poslodavaca  planira povećati broj zaposlenih u drugom tromjesečju ove godine. Drugim riječima, bit će otvoreno 100 tisuća radnih mjesta, i to onih koje Hrvatska neće uspjeti popuniti, tvrde čelni ljudi te tvrtke. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja poziva HZZ da napravi analizu nezaposlenih u Hrvatskoj.

"Prema našem istraživanju 33 posto hrvatskih poslodavaca u sljedećem kvartalu namjerava povećati broj zaposlenika, dok ih svega četiri posto namjerava smanjiti, što znači da uglavnom imamo pozitivan trend u hrvatskom gospodarstvu", kazao je za Studio 4 Nebojša Biškup, predsjednik Uprave tvrtke Manpower d.o.o., komentirajući upravo završeno ispitivanje 620 poslodavaca.

Biškup napominje da će najveći dio radnih mjesta biti otvoren u turizmu, tu je i građevinarstvo, a posebno ga veseli da broj radnih mjesta namjerava povećati i 33 posto poslodavaca iz područja proizvodnje. Nisu međutim sigurni hoće li se sva ta radna mjesta uspjeti popuniti.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kaže da kvalitetnih radnika kronično nedostaje i apelira na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) da napravi analizu. "Ako mi u gospodarstvu konstantno imamo otvorene natječaje, ako konstantno obavještavamo Zavod za zapošljavanje koja radna snaga nam nedostaje, a nitko nam se na te natječaje ne javlja, onda treba vidjeti što se događa u tom sustavu", kazala je za Studio 4.

Deranja tvrdi da nisu dobili nijednu ozbiljnu analizu vezano za nezaposlene - jesu li u Hrvatskoj, rade li sezonski, odazivaju li se ako ih HZZ nekamo pošalje... "Vjerujem da jedan dio jest nezapošljiv", kaže ona i poručuje: "Kada već stalno napominjemo koliko je nezaposlenih, ja bih voljela vidjeti jednu sustavnu analizu sa Zavoda za zapošljavanje". 

Poslodavci u iduća tri mjeseca otvaraju 100.000 radnih mjesta

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!