18:24 / 01.04.2018.

Autor: I.G./D.P./HRT

Nuklearna elektrana Krško obustavila rad

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U jednom ciklusu koji traje 18 mjeseci Nuklearna elektrana Krško proizvela je 8 i pol milijardi kilovatsati struje.
Nuklearna elektrana Krško noćas je obustavila rad. Riječ je o redovitom održavanju koje će trajati malo manje od mjesec dana. Za sto milijuna eura modernizirat će se postrojenje, a najviše će se uložiti u sigurnost.

U jednom ciklusu koji traje 18 mjeseci Nuklearna elektrana Krško proizvela je 8 i pol milijardi kilovatsati struje. Njome se podmiruje gotovo polovina slovenskih i petnaestak posto hrvatskih potreba za električnom energijom. No, nakon svakog ciklusa obavezno je održavanje. Stajat će sto milijuna eura, a počinje na Uskrs. 
 
Osim izmjene nuklearnog goriva, povećat će se i sigurnost elektrane. Uvodi se nova kontrolna soba koja će omogućiti prekid rada i hlađenje nuklearne elektrane s udaljene lokacije u slučaju da glavna kontrolna soba nije u funkciji.

Inače, nestašice struje tijekom redovitog održavanja neće biti jer su slovenska i hrvatska elektroprivreda zakupile dodatne količine električne energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!