Ministrica: Nema problema za cijene ili količine umjetnog gnojiva

22.09.2022.

14:38

Autor: Hina/HTV/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Hrvatski poljoprivrednici imaju dovoljno gnojiva za jesensku i proljetnu sjetvu, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Karlovcu, na susretu s poljoprivrednicima koji su dobili potpore za ruralni razvoj. Danas je održana i sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu na kojoj se govorilo, između ostalog, i o radu kutinske Petrokemije.

Po našim podacima, gnojiva ima dovoljno, a cijene su na razini onih u proljetnoj sjetvi, između 600 i 1.000 kuna. Cijene ovise o vrsti gnojiva, za neka od njih cijena je i nešto niža nego u proljeće, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Devet poljoprivrednih gazdinstava iz Žakanja, Draganića, Pravutine, Vojnića, Krnjaka, Cetingrada, Slunja, Ogulina i Plaškog dobilo je ukupno tri milijuna kuna potpora i to za mlade poljoprivrednike i za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava.


Ministrica se osvrnula i na druge potpore, npr. za diverzifikaciju, odnosno stvaranja novih usluga i proizvoda, da bi ruralne zajednice bile vitalne.


- Za malu i otvorenu zemlju kakva je Hrvatska diverzifikacija, podupiranje kvalitete i prepoznatljivosti jedini je pravi put, pri čemu treba voditi računa o prehrambenoj sigurnosti, tako da mogu reći da su pred nama veliki izazovi, rekla je Vučković i naglasila da je riječ o strateškoj proizvodnji, u kojoj se žele podupirati i velika gospodarstva.


Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin poslala je poljoprivrednicima poruku da još izostaje njihovo udruživanje, međusobno povezivanje te da nedostaju skladišta, sušare i hladnjače, ali da će se to promijeniti kada se realizira projekt gradnje Centra za distribuciju i logistiku voća, povrća, žitarica i konoplje u Cetingradu, a u Krnjaku sagradi mljekara i klaonica.


Kako je rekla Vučković, u Karlovačkoj županiji je oko 7000 poljoprivrednih proizvođača, što je dvostruko više u odnosu na 2015., a udio mladih među njima porastao je s devet na 16 posto, što je više od nacionalnog prosjeka.


Podsjetila je također da je među posljednjim općim mjerama Vlade za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, 240 milijuna kuna usmjereno na mikro, male i srednje poljoprivredne prerađivače, 200 milijuna kuna za prerađivače i poljoprivrednu industriju i 100 milijuna kuna za ublažavanje posljedica od suše. Najavila je da će iznos za sušu nastojati još povećati.

Nužno pokrenuti proizvodnju u kutinskoj Petrokemiji


Iako kutinska tvornica mineralnih gnojiva Petrokemija ne radi već gotovo šest mjeseci, hrvatski poljoprivrednici imaju dovoljno gnojiva za jesensku i proljetnu sjetvu, no proizvodnju je nužno što prije pokrenuti jer Petrokemija ne proizvodi samo gnojiva nego i druge kemijske proizvode, nužne za zdravstvo i prehrambenu industriju. Vlada razmatra mjere pomoći za velike tvrtke, no rješenje će se donijeti na europskoj razini, rečeno je na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.


- Želimo kroz ovu sjednicu poručiti da nam je važno da poljoprivrednici imaju dovoljno mineralnih gnojiva po pristupačnim cijenama kako bi mogli prihraniti svoje usjeve, kako bi proizveli dovoljno hrane po pristupačnim cijenama za naše građane i kako bi time osigurali održivost poljoprivredne proizvodnje i prehranu stanovništva, rekla je predsjednica Odbora Marijana Petir.

- S obzirom na ovu cijenu plina, na volatilnost koja je izuzetno snažno prisutna i na nemogućnost da dođemo do razine cijena plina koja bi dala barem određenu održivost i ekonomski rezon da bismo radili, mi trenutačno još nismo startali. Naša postrojenja su spremna za start, imamo sve ostale sirovine, radnu snagu i sve što trebamo, ali s cijenom plina višom od 150 € za MWh jednostavno nemamo održivu proizvodnju, ne samo Petrokemija Kutina, takva je situacija s gotovo svim proizvođačima mineralnih gnojiva na bazi amonijaka u Europi, istaknuo je predsjednik uprave Petrokemije Davor Žmegač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!