16:13 / 27.01.2018.

Autor: HRT

O budućnosti ZET-a i Velesajma nakon izlaska iz Holdinga

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebački holding prije mjesec dana iz svog je sustava izdvojio dva najveća gubitaša.
Naša najveća javna gradska tvrtka u Hrvatskoj Zagrebački holding prije mjesec dana iz svog je sustava izdvojila dva najveća gubitaša - ZET i Velesajam. Provjerili smo koji su razlozi te odluke te kakvi su poslovni rezultati.

Velesajam u posljednjih 10 godina gomila gubitke te je iz Holdinga izdvojen kako bi se restrukturirao, tvrde u Gradu. Jedna će se trećina modernizirati za sajamske djelatnosti, a dvije trećine komercijalizirati. "Da napravimo jednu platformu za suradnju privatnog i javnog sektora. Da taj prostor bude atraktivan za mlade i inovativne ljude", pojašnjava Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Prema preporuci Europske unije, javni gradski prijevoz trebao bi poslovati samostalno te je izdvajanje ZET-a ključno za povlačenje novca iz Europske unije. Jozić pojašnjava da ZET kao cjelina može uz pomoć Grada Zagreba pripremiti prijave, financirati novi vozni park, financirati rekonstrukciju i izgradnju novih pruga za tramvaje.

Sindikati podupiru izdvajanje, ali i pitaju zašto su prije desetak godina uopće ušli u sustav Holdinga, tvrde i da je financijsko stanje Holdinga loše. Nakon pozitivne 2016. slute da će izvješće za 2017. ponovno iskazati minus, i to veći od 200 milijuna kuna. Traže i sankcije za upravu. "Ja ne vidim ni jednu dobru odluku koju su potpisali, najbolja bi bila odluka da se sami smijene", kaže Darko Kleinberger, koordinator Sindikata Zagrebačkog holding.

Holding očekuju i mukotrpni pregovori sa sindikatima i Gradom o smanjenju materijalnih prava radnika. Financijski će rezultati zasigurno ovisiti i o uspješnosti tih pregovora.

Na sreću uprave, Zagrepčani s kojima je HRT razgovarao nisu tako kritični prema kvaliteti i cijenama usluga koje pruža Holding:
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!