08:30 / 08.02.2018.

Autor: HRT

O državnom poljoprivrednom zemljištu nikakve brige nije bilo

-

-

Foto: - / -

Prema zakonu, nadležnost za nadzor poljoprivrednog državnog zemljišta prelazi u lokalnu samoupravu, na razinu općina i gradova. Poštujemo i vraćamo institut domicilnosti, izjavio je Tolušić.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog",  govoreći o zakonu o poljoprivrednom zemljištu, kako vjeruje da će on donijeti zaokret u raspolaganju te korištenju poljoprivrednog zemljišta.

Ovo je peti zakon o poljoprivrednom zemljištu uz nekoliko izmjena. Aktualnim zakonom koji je na snazi zadnjih pet godina dozvolili smo to da smo podijelili zemlju preko agencije velikima. Nemam problema s velikima ili malima. Ali moramo znati da su OPG-ovi nukleus razvoja poljoprivrede ili ostanka naših ljudi na selu, rekao je Tolušić.

Ovim zakonom fokus vraćamo na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, rekao je ministar poljoprivrede i napominje da ima dosta onih koji zemlju nisu obrađivali kako treba i da ju nisu plaćali. Ima i onih koji su sa zemljom muljali, koji su je dali pod zakup pa smo ih otkrili. U gospodarskom programu su npr. napisali da će biti stočari, a stoku nisu vidjeli zadnjih 10 godina, dodaje Tolušić.

Državno poljoprivredno zemljište ili zemljište općenito nitko nije nadzirao kako treba. Tu su sve vlade pogriješile jer nisu vodile brigu o poljoprivrednom zemljištu na pravi način. O šumama i vodama vodili smo brigu, ali o državnom poljoprivrednom zemljištu nije bilo  brige jer je očito tako nekome odgovoralo, rekao je Tolušić. 

Ovaj zakon ima niz zaštitnih mehanizama. Pokušat ćemo spriječiti sve eventualne manipulacije kojih će sigurno biti barem u pokušaju. Vratili smo DORH u zakon koje nije bilo u mogućnosti utjecati na ovo zadnjih pet godina. To je fascinatno - govorimo o milijardama kuna, o strateškom interesu države da bi aktualnim zakonom izbacili DORH iz svega toga. Da ne bi netko slučajno kontrolirao, istaknuo je ministar poljoprivrede. 

Prema zakonu, nadležnost za nadzor poljoprivrednog državnog zemljišta prelazi u lokalnu samoupravu, na razinu općina i gradova. Poštujemo i vraćamo institut domicilnosti, izjavio je Tolušić. 

Potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Anutn Vrakić kazao je da je ovo prvi zakon koji se "spustio do malog čovjeka". Imamo 70% državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije riješeno. Također, prije deset godina u Hrvatskoj je bilo 250.000 grla stoke, a danas ih je 150.000, rekao je.

Ono što gospodin Vrakić proizvede zasigurno je zdravije i kvalitetnije nego ono što je došlo iz neke druge države, tvrdi Tolušić. Naglasio je da će zemlju moći dobiti samo primarni poljoprivrednici. To nisu službenici koji rade negdje i žele dobiti poljoprivredno zemljište, istaknuo je. Primarni poljioprivrednik je onaj koji svoje poreze i doprinose plaća iz svog rada na poljoprivredi.

Moramo napraviti reviziju tko je do sada dobio poljoprivredno zemljište, kazao je Vrakić. Treba napraviti reda, pravilno rasporediti i svi ćemo imati dovoljno zemlje.

Nakon donošenja zakona lokalna samouprava mora u roku od 3 mjeseca donijeti plan raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Prvi natječaji se mogu očekivati na jesen
, tvrdi Tolušić. 

Zapušteno privatno poljoprivredno zemljište moći će u zakup, a čiji je vlasnik nepoznat ili nepoznatog boravišta. Time želimo staviti zemljište u funkciju. Najviše takvih situacija je u Dalmaciji zbog nesređenih imovinskih prilika. Također požari u Dalmaciji su dijelom zbog privatnog zapuštenog poljoprivrednog zemljišta. Ovim zakonom dopuštamo da se to zemljište obrađuje, a onaj koji ga obrađuje treba plaćati zakup na poseban račun za dotičnog vlasnika. Zakup je moguć do 10 godina. Ne mogu se ondje podizati trajne nasade, jer to nema smisla, izjavio je Tolušić. 

Vlasništvo je pravo, ali i obveza. Ne možemo dozvoliti da imamo privatno poljoprivredno zemljište koje dovodi u opasnost ljude i imovinu. Jedan malo manji požar u Dalmaciji i sve se razbuktalo. Nije gorio kamen, kazao je Tolušić. Takvu zemlju moramo staviti u funkciju. Moramo voditi računa o vlasniku i vlasništvu, ali to ne znači da ta zemlja treba biti zapuštena, kazao je među ostalim ministar Tolušić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!