13:17 / 31.01.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

"Oaza" - inkubator koji potiče kreativno žensko poduzetništvo

Franka Grubišić

Franka Grubišić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Oaza" je prvi hrvatski inkubator osnovan s namjerom da potiče kreativno žensko poduzetništvo pružajući na jednom mjestu svojim članicama kompletan uvid u pokretanje i prvu godinu vođenja svog kreativnog biznisa, specijaliziranih radionica, umrežavanja i podrške za jačanje samopoštovanja.

- Puno žena u Hrvatskoj se počelo baviti kreativnošću za vrijeme pandemije i lockdowna, te sam shvatila kako nam svima fali mjesto za okupljanje i podržavanje. Jednostavno sam odlučila sva saznanja koja sam dobila napisati u projekt i prijaviti ga na natječaj, i evo nas tu danas, kaže osnivačica Franka Grubišić i dodaje kako je program namijenjen svim kreativnim ženama poduzetnicama.

Nije nužno je li obrt već otvoren ili ne – jedna od edukacija će biti i kako proći tu cijelu proceduru. Bilo tko sa već postojećom ili novom idejom se može učlaniti u inkubator tijekom cijele godine, a kroz godinu će imati različite edukacijske programe, ovisno o stadiju u kojem je biznis, dodaje.

Franka ističe kako su edukacije napravljene na modularan način, te će svatko imati edukaciju koja će im moći pomoći.

- Bilo o financijskoj pismenosti, bilo o brendiranju, dolaženju do klijenata ili kako napraviti posao zelenijim i koristiti održive materijale. Za svakoga će biti neki način na koji oni mogu poboljšati svoj biznis i na taj način bolje se usmjeriti na svoje klijente i ono što oni očekuju od njih, kaže.

Svijet gospodarstva je dinamičniji nego ikad prije, no Franka smatra kako tu ima i prostora za kreativce.

- Mislim da je slobodan prostor za kreativce u tehnologijama koje tek dolaze, a to su NFT i kriptovalute, te zajednice kao što je Oaza. To su nove tehnologije, nama još jako strane, ali smatram da će one jako promijeniti način na koji mi u kreativi radimo svaki dan, kaže i dodaje kako je veliki fokus Oaze na zelenim projektima.

- Sve sudionice ćemo obučavati na koji način mogu najbolje svoje poslovanje učiniti održivijim i zelenijim, ali i kako se mogu više osloniti na već postojeće industrije u Hrvatskoj tako da ne ovisimo toliko o eksportu, već da pronađemo materijale koje imamo doma i time podupiremo i druge industrije u Hrvatskoj, dodaje.

Franka ističe kako su istraživanja pokazala da su žene tri puta manje angažirane kao poduzetnice od muškaraca, manje plaćene i manje sklone rizicima, te je upravo iz tog razloga odlučila pokrenuti Oazu.

- Utoliko je zasada potreban prostor gdje ćemo se osjećati sigurno jer smo sve na istom putu i razumijemo se, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!