13:10 / 28.07.2019.

Autor: Tanja Kuturovac/HRT

Oaza sreće i zadovoljstva

-

-

Foto: - / -

Sa ovim stadom ispunila se Darkova želja da se vrati poljoprivredi. Odrastao je ovdje, među životinjama, na selu
U Novigradu na Dobri malo je poljoprivrede, ali i ljudi. No, u tom kraju obiteljsko gospodarstvo Budina gradi svoju malu oazu sreće i zadovoljstva. Nije im lako, ali imaju stado od 60-ak salersa i vlastite vinograde. Cilj im je, kažu, dobre proizvode prodavati na kućnom pragu. Jer tako mogu i najviše zaraditi.

Farma s vjerojatno jednim od najljepših pogleda na novigradsku kulu iz 14. stoljeća. Ali nema ondje mnogo vremena za uživanje u takvim stvarima. Na imanju Darka Butine posla je preko glave. Zato u poslu sa stokom pomaže cijela obitelj - oba sina, čak i unuci.

60-ak krava pasmine saleris u ekološkom je uzgoju. Cijelo je stado kupljeno u Francuskoj. Od 1250 do 1500 eura je bio komad krave u Francuskoj. S prijevozom još nešto i više.

Sa ovim stadom ispunila se Darkova želja da se vrati poljoprivredi. Odrastao je ovdje, među životinjama, na selu.  Iako ga je poslije život odveo u ugostiteljstvo i turizam, shvatio je da je ovo ono primarno što želi raditi.

- Sela opustošuju, blaga nema, nema ljudi, ljudi odlaze. Odlučil sam si kupit ovo imanje jer smo na tom imanju živjeli, uživali, ali i ovisili o njemu - kaže.

Sve dosad kupio je svojim novcem. Pomoć je dobio jedino savjetom da kredit za proširenje imanja na susjedno brdo, podigne od HBOR-a. Tu planira graditi hotel, a dotad objekt mu služi za čuvanje sijena i mehanizacije.

Nakon naporna posla na polju i u štali, Darko se voli opustiti u vinogradu. Kupio ga je prije 10-tak godina, zadnje dvije ga i obrađuje. U vinogradu je 3 tisuće 900 trsova sorata crni i modri pinot.

- Imali smo lani berbu prvi puta 2 i pol tone grožđa i vina tisuću 300 litara, a pretprošlu godinu 2 kante. Ove godine očekujem još bolji urod za jednu tonu - govori Butina.

U blizini je i voćnjak šljiva s ekološkom markicom. S obzirom na položaj i vinograda i voćnjaka, u planu je izgradnja kušaonice. Takve projekte koji kombiniraju poljoprivredu i turizam podupire i županija.

Netaknuta priroda, dobra ideja i mukotrpan rad mogu dovesti do uspjeha i kada sve statistike govore suprotno.  Iako je ovaj netretićki kraj najviše u županiji osjetio što znači dugogodišnje iseljavanje stanovništa, ovakvi poduzetnički pothvati daju nadu u optimističniju budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!