Objavljeno: 28. srpnja 2019., prije više od godinu dana
Autor: Tanja Kuturovac/HRT
PODIJELI
-
Foto: - / -
Sa ovim stadom ispunila se Darkova želja da se vrati poljoprivredi. Odrastao je ovdje, među životinjama, na selu
U Novigradu na Dobri malo je poljoprivrede, ali i ljudi. No, u tom kraju obiteljsko gospodarstvo Budina gradi svoju malu oazu sreće i zadovoljstva. Nije im lako, ali imaju stado od 60-ak salersa i vlastite vinograde. Cilj im je, kažu, dobre proizvode prodavati na kućnom pragu. Jer tako mogu i najviše zaraditi.
Farma s vjerojatno jednim od najljepših pogleda na novigradsku kulu iz 14. stoljeća. Ali nema ondje mnogo vremena za uživanje u takvim stvarima. Na imanju Darka Butine posla je preko glave. Zato u poslu sa stokom pomaže cijela obitelj - oba sina, čak i unuci.
60-ak krava pasmine saleris u ekološkom je uzgoju. Cijelo je stado kupljeno u Francuskoj. Od 1250 do 1500 eura je bio komad krave u Francuskoj. S prijevozom još nešto i više.
Sa ovim stadom ispunila se Darkova želja da se vrati poljoprivredi. Odrastao je ovdje, među životinjama, na selu. Iako ga je poslije život odveo u ugostiteljstvo i turizam, shvatio je da je ovo ono primarno što želi raditi.
- Sela opustošuju, blaga nema, nema ljudi, ljudi odlaze. Odlučil sam si kupit ovo imanje jer smo na tom imanju živjeli, uživali, ali i ovisili o njemu - kaže.
Sve dosad kupio je svojim novcem. Pomoć je dobio jedino savjetom da kredit za proširenje imanja na susjedno brdo, podigne od HBOR-a. Tu planira graditi hotel, a dotad objekt mu služi za čuvanje sijena i mehanizacije.
Nakon naporna posla na polju i u štali, Darko se voli opustiti u vinogradu. Kupio ga je prije 10-tak godina, zadnje dvije ga i obrađuje. U vinogradu je 3 tisuće 900 trsova sorata crni i modri pinot.
- Imali smo lani berbu prvi puta 2 i pol tone grožđa i vina tisuću 300 litara, a pretprošlu godinu 2 kante. Ove godine očekujem još bolji urod za jednu tonu - govori Butina.
U blizini je i voćnjak šljiva s ekološkom markicom. S obzirom na položaj i vinograda i voćnjaka, u planu je izgradnja kušaonice. Takve projekte koji kombiniraju poljoprivredu i turizam podupire i županija.
Netaknuta priroda, dobra ideja i mukotrpan rad mogu dovesti do uspjeha i kada sve statistike govore suprotno. Iako je ovaj netretićki kraj najviše u županiji osjetio što znači dugogodišnje iseljavanje stanovništa, ovakvi poduzetnički pothvati daju nadu u optimističniju budućnost.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.