Obitelj Letec izgradila siranu, a godinama su uspješni i u uzgoju jelena

17.08.2023.

12:21

Autor: Suzana Balen/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Mnogi su u Hrvatskoj zbog neisplativosti, nažalost, odustali od uzgoja krava. Tako i obitelj Letec, u čazmanskome kraju, koja se s krava prebacila na koze. Europski su fondovi omogućili i nadogradnju, pa su lani izgradili mini siranu i sada mlijeko prerađuju u vlastite proizvode. No, nije to sve dok se kozjim sirevima tek probijaju na tržište, godinama su već uspješni u uzgoju jelena. 

Prije dva desetljeća počeli su okrupnjavati zemljište, pa kad su povezali 200 hektara ovog moslavačkog prostranstva, 2011. uvezli su prve košute iz Poljske. Danas obitelj Letec u Donjem Dragancu uzgaja između 150 i 200 jelena.

- Potražnja je dosta velika, kupuju se za meso i dio ode u hrvatska lovišta, čak i u izvoz, za HRT Dnevnik rekao je Igor Letec, vlasnik ranča "Letec", Donji Draganec. 

Budući da su pašnjaci veliki, a i ovčarstvo isplativo, odnedavno je na njima i 50 ovaca. Do prije sedam godina uzgajali su i krave, no zbog neisplativosti rasprodali su ih i prije četiri godine kupili koze. I nisu požalili. 150 je grla, od toga 120 u laktaciji. 

- Počeli s mužnjom 2019., pa smo radili s otkupljivačima, većim i manjim sirarima i napravili smo prošle godine vlastitu siranu gdje sve svoje mlijeko prerađujemo na vlastitom gospodarstvu, kazao je Igor. 


Moderna sirana


U modernu mini siranu Leteci su uložili 3 milijuna kuna, od toga je 50 posto iz europskog poljoprivrednog fonda. Igorovu viziju prepoznao je ovaj majstor sirar Beograđanin sa zagrebačkom adresom koji se 15 godina usavršavao u Švicarskoj i Danskoj. Sada ovdje vodi proizvodnju u kojoj dominiraju jogurt, kefir, sirutka, škripavac, mladi kozji te tvrdi sir, ali tržištu žele ponuditi i nove, aromatične sireve.

- Treba napraviti edukaciju tržišta, ljudi nisu naviknuli na te jače i smrdljivije sireve. Ali, kako se razvija vinska scena, tako ima mjesta na tržištu za te malo nove sireve i tu će moja kreativnost valjda doći do izražaja, objasnio je Predrag Džokić, voditelj proizvodnje sira. 

Trgovine sa zdravom hranom u Zagrebu i Rijeci njihovi su otkupljivači, no u sklopu sirane je prodavaonica i kušaonica sira u kojoj tek očekuju veći broj posjetitelja u suradnji s čazmanskom turističkom zajednicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!