Objavljeni natječaji iz Programa ruralnog razvoja vrijedni 409 mil. kuna

21:35 / 29.12.2021.

Autor: V.K./Hina/HRT

Ruralni razvoj

Ruralni razvoj

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u srijedu tri natječaja koja se odnose na ulaganja u tov svinja, potpore za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva te potpore za korištenje obnovljivih izvora energije, a čija ukupna vrijednost raspoloživih sredstava javne potpore iznosi gotovo 409 milijuna kuna. 

Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu potvrde o tome traje od 1. ožujka do 27. travnja 2022. godine.

Operacijom 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - ulaganja u tov svinja povećat će se kapacitet za tov svinja za više od 30.000 tovljenika odnosno povećati proizvodnja za 100.000 tovnih svinja u Hrvatskoj.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 200 milijuna kuna, od čega je 120 milijuna kuna predviđeno za mikro, male i srednje korisnike te 80 milijuna kuna za velike korisnike, navodi se u priopćenju.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija u sektoru svinjetine, dodaje se.

Za provedbu operacije 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš osiguran je iznos od 67 milijuna kuna, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru stočarstva - svinjetine, mlijeka i mliječnih proizvoda, govedine i teletine, mesa peradi ili ovčetine i kozletine.

U svrhu povećanja učinkovitog korištenja energije objavljen je i natječaj vrijedan gotovo 142 milijuna kuna u okviru operacije 4.1.3 Korištenje obnovljivih izvora energije, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, zaključuje se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!