Obnova Stubičkih Toplica

16:05 / 17.12.2019.

Autor: Marijan Sviben/V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

U Stubičkim Toplicama, danas je obilježen završetak obnove Dijanine kupelji, objekta sagrađena 1776-te, te prostora za hidroterapiju. Radovi su vrijedni milijun i 870 tisuća kuna.
Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama već desetak godina ulaže u obnovu prostora i opreme. Danas je obilježen završetak obnove Dijanine kupelji, objekta sagrađena 1776.-te, te prostora za hidroterapiju. Radovi su vrijedni milijun i 870 tisuća kuna.

Gospodin Ivan već se dvadesetak godina koristi uslugama bolnice u Stubakima. S nestrpljenjem je čekao obnovu odjela za hidroterapiju, jer, kaže, upravo mu hidroterapijske vježbe najviše pomažu.

- U drugom dijelu su samo dvije kade i tu se trebalo jako dugo čekati na red. Ako se kapacitet više nego udvostručio, očekujem da ću čekati manje između dvije terapije, rekao je Ivan Munđer iz Donje Stubice.

Novi prostor i oprema bit će u funkciji sljedećih tjedana.

- Mi ćemo raditi one terapije koje HZZO priznaje i plaća, koje obuhvaćaju od vježbi u vodi, od podvodnih masaža, od izmjeničnih kupki, parafina, fanga. Radit će se u nešto većem opsegu i daleko većoj kvaliteti nego što su se mogle raditi do sada, naglašava Davor Gredičak, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

U obnovu hidroterapije uloženo je gotovo milijun i pol kuna. Više od 400 tisuća u Dijaninu kupelj. Riječ je o najstarijem objektu javne kupelji u ovom dijelu Europe, izgrađenom 1776. No sada ima drugu namjenu.

- Kupelj koja je unutar tog objekta se ne može rekonstruirati u obliku kao što je bio tada, radi higijenskih uvjeta, ali ćemo u tom objektu napraviti muzejski prostor koji će prikazivati povijest Stubičkih Toplica od 18. stoljeća do danas, rekao je Gredičak.

Bolnica i županija nastavljaju s ulaganjima. Planovi su veliki, od obnove vanjskih bazena do lječilišnog hotela vrijedna 150 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!