09:18 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Obradović: U ožujku opet otvaramo predstavništvo HGK u Beogradu

-

-

Foto: - / -

U povodu posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj održan je hrvatsko-srpski gospodarski forum, prvi put nakon 5 godina.
U povodu posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj održan je hrvatsko-srpski gospodarski forum, prvi put nakon 5 godina. Naglaske i zaključke za HRT-ov Studio 4 komentirala je Ines Obradović iz Sektora za međunarodne poslove i Europsku uniju Hrvatske gospodarske komore.

Robna razmjena između Hrvatske i Srbije u prvih 10 mjeseci 2017. godine bila je milijardu i 32 milijuna eura. To je iznos koji je veći od cjelokupnog iznosa 2016. godine. Ovaj pozitivan trend rasta očekujemo i u 2018. godini. Srbija je naš osmi najznačajniji trgovinski partner. Tu robnu razmjenu nije omeo ni ulazak Hrvatske u EU, kazala je Obradović.  

Hrvatska je izjednačila prava domaćih i stranih investitora, tako da nije bilo nikakvih zapreka za značajnije ulaganje iz Srbije. Od 1993. do rujna 2017. godine iznosilo je manje od 10 milijuna eura, dok je u istom razdoblju Hrvatska u Srbiju uložila oko 750 milijuna eura. Bila su izuzetno velika ulaganja u proizvodnju hrane i pića, trgovinu, automobilsku industriju, kemijsku industriju i druge, izjavila je Obradović. 

Odgovarajući na pitanje je li na gospodarskom forumu bilo riječi o ulaganjima dviju država, Obradović je rekla da su gospodarstvenici imali prilike razgovarati o budućnosti, a iskazani su interesi i za neke daljnje investicije. Tu je prvenstveno bio interes za područje poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma. Dodala je i da su srbijanski su poduzetnici bili izuzetno zadovoljni političkom potporom dviju država.

Ono što je najvažnije što su predsjednici dviju država istaknuli za gospodarstvenike je da su vlade spremne podržati zajednički nastup tvrtki, intenziviranje suradnje, ali i na trećim tržištima ako se za to pokažu mogućnosti, kazala je. Kao najznačajnija područja buduće suradnje dviju država Obradović je istaknula područje energetike, elektroindustrije, turizma, automobilske industrije.

Obradović je kazala i da će se početkom ožujka otvoriti, opet nakon pauze od pet godina, predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Beogradu. Nije zanemariva činjenica da je ondje oko 200 hrvatskih tvrtki kojima je potrebna potpora, izjavila je između ostalog Obradović u HRT-ovom Studiju 4 te dodala da na Forumu nije bilo riječi o Agrokoru.                
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!