13:27 / 06.12.2018.

Autor: V.K./Hina

Obrtnici traže da i sebi mogu isplatiti neoporezivu nagradu

-

-

Foto: - / -

Hrvatska obrtnička komora upozorila je da si obrtnici ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu po uvjetima koji vrijede za njihove radnike.
Hrvatska obrtnička komora (HOK) upozorila je da si obrtnici ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu po uvjetima koji vrijede za njihove radnike i koji su propisani izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, te je od Vlade zatražila žurnu izmjenu Pravilnika.

HOK ističe da se "najava o povećanju prigodne nagrade s 2.500 na 7.500 kuna nije ostvarila", nego da su umjesto toga donesene mjere kojima se obrtnike diskriminira u odnosu na sve druge poslodavce, jer neoporezivu nagradu pod istim uvjetima ne mogu isplatiti i sebi.

Podsjećaju da je Vlada izmjenom Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak poslodavcima omogućila neoporezivu isplatu 5.000 kuna nagrade zaposlenicima, ali za radne rezultate, dodatnu plaću, dodatak uz mjesečnu plaću i sl., no upozoravaju da je tim izmjenama u nepovoljan položaj stavila obrtnike/poslodavce.

Naime, navode u HOK-u, samostalni osiguranici (obrtnici i ostali) - obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate, ali ne mogu je isplatiti sami sebi.
"Jednostavno rečeno - obrtnik će tako biti u mogućnosti neoporezivo nagraditi svoje radnike za doprinos u poslovanju, ali nije mu dozvoljeno nagraditi samog sebe", kažu u HOK-u.

Smatraju stoga neprihvatljivim da se na takav način oštete obrtnici, koji sukladno Zakonu o obrtu, svojim radom u obrtu ostvaruju sva prava i obveze iz radnog odnosa, a uz to zapošljavaju i stvaraju radna mjesta.

Za više od 83.000 članica i članova HOK-a, navodi se, promjene koje trebaju predstavljati dodatni poticaj obrtništvu unijele su diskriminaciju i postale izvor nezadovoljstva. Stoga HOK od Vlade traže žurnu izmjenu Pravilnika koja će omogućiti obrtnicima da i sebi mogu isplatiti neoporezivu nagradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!