Obrtnicima Siska i Petrinje dodijeljeno 1,5 milijuna pomoći HOK-a

11.05.2021.

13:57

Autor: I.H./Hina/HRT

Kafić u Sisku potpuno uništen u prosinačkom potresu

Kafić u Sisku potpuno uništen u prosinačkom potresu

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

U sklopu humanitarne akcije "Obrtnici za stradale od potresa" ukupno 212 obrtnika s područja Siska i Petrinje, čije su obrtničke radnje i oprema pretrpjele značajniju štetu od razornog potresa krajem prošle godine, ostvarilo je pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 7.000 kuna.

Nakon što su u svojim udruženjima u Sisku i Petrinji potpisali dokumentaciju, stvoreni su uvjeti da se humanitarna akcija okonča isplatom pomoći. 


Nakon što je razorni potres pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska obrtnička komora je 31. prosinca prošle godine pokrenula humanitarnu akciju kojoj je bio cilj prikupiti sredstva kako bi obrtnici koji su stradali u potresu što prije ponovno pokrenuli poslovanje. Akcija je trajala tri mjeseca, a u nju su se uključili brojni obrtnici iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, čime se prikupilo 1,9 milijuna kuna. 


Kako je prilikom potpisivanja dokumentacije u prostorijama Udruženja obrtnika u Sisku rekao predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger, pomoć u ukupnom iznosu 1,5 milijuna kuna primilo je 136 obrtnika u Petrinji i 76 u Sisku. 


Naveo je i da su obrtnici izrazili spremnost da se svojim ljudskim i tehničkim potencijalima uključe u obnovu. Neki su već preuzeli poslove prijevoza ili instalaterskih radova, a očekuje se kako će uskoro biti uključeni i u poslove rušenja i uklanjanja objekata s crvenom naljepnicom. 


Zahvaljujući se svima koji su se uključili u humanitarnu akciju, napomenuo je kako su veliki doprinos akciji dali predsjednici sisačkog i petrinjskog udruženja obrtnika, Ivanka Čačić i Stjepan Panižić. 


- Iako naizgled mala, ova će pomoć mnogim obrtnicima mnogo značiti u sanaciji šteta na njihovim radionicama. Budući da lokalna samouprava na temelju dodijeljenih interventnih sredstava raspisuje postupak jednostavne nabave za poslove rušenja i uklanjanja objekata, očekujemo da će se veći broj naših kolega angažirati i na tim poslovima, rekla je Ivanka Čačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!