Obućarska industrija mogla bi naprijed

23.01.2019.

15:40

Autor: Paula Poljak-Morandini/I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Obućarstvo izvozi 90 % svojih proizvoda, no posljednjih godina stoji u mjestu. Jedan je od glavnih razloga - nedostatak radne snage
Obućarska industrija zapošljava 13 000 radnika u deset tvornica, najvećim dijelom u dvije najsjevernije županije. Iako je od 2008. do 2016. bilježilo konstantni rast, obućarstvo izvozi 90 % svojih proizvoda, no posljednjih godina stoji u mjestu. Jedan je od glavnih razloga - nedostatak radne snage.

Unatoč velikim potrebama na tržištu rada, posljednji je razred modelara obuće i kožne galanterije u Varaždinu upisalo osmero učenika prije četiri godine. Kreativno su zanimanje odabrali zbog mogućnosti daljnjeg školovanja i sigurnog posla. U tradicionalnom središtu obućarske industrije zanimanje je za tu struku bilo znatno drugačije prije samo dva desetljeća.

- Mi smo imali nekakvih 500-600 obućara, tu je nekad bilo jako puno dobrih učenika i puno se radilo. Međutim, danas je interes vrlo slab. Mi se trudimo promovirati ta zanimanja. Nadamo se da ćemo kroz godinu, dvije opet povećati taj interes, rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Nastoje to i proizvođači obuće koji stipendijama i praksom podupiru učenike, baš kao i studente jedinstvenog studija dizajna obuće studijske jedinice Tekstilno tehnološkog fakulteta.

- Sudjeluju aktivno u cijelom procesu izrade cipela, znači kroz cijelu šivaonu, kroz montažu i naravno, sam razvoj, kazala je Tea Krišković.

Studij dizajna obuće, intedisciplinaran i širok, priprema ih za zanimanje u kojem se dizajn povezuje s tradicijom, konstrukcijom, tehnologijom materijala, digitalizacijom.

Program 4.0. tako zamijenjuje rad čak desetero radnika pri čemu su posebno traženi prvostupnici obućarstva. Obućarska zanimanja nužna su industriji kojom konkuriramo u Europskoj uniji, jer modna, sportska, anatomska - kvalitetna obuća temelj je dobrog koraka i zdravog života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!