13:17 / 01.02.2018.

Autor: HRT

Očekivanja austrijskih tvrtki u RH za 2018. manje optimistična

-

-

Foto: - / -

Tri najvažnije regulatorne teme čije bi unaprjeđenje Hrvatsku učinilo atraktivnijom za austrijska poduzeća su pravna sigurnost, smanjenje birokracije te želja za većom predvidivošću gospodarske politike.
Austrijske tvrtke u RH stanje u hrvatskom gospodarstvu u proteklih 12 mjeseci ocjenjuju pretežito pozitivnim do stabilnim. Očekivanja za 2018. su suzdržanija i manje optimistična, pokazuje anketa ABC-indikator koju je predstavio Austrijski ured za vanjsku trgovinu.

Anketom se ispituje raspoloženje među tvrtkama na 25 najbitnijih izvoznih tržišta za Austriju, pa tako i na hrvatskom. Pritom, od ukupno oko 650 austrijskih tvrtki u Hrvatskoj, upitnik je putem interneta poslan na adresu njih 500, pri čemu ih je sudjelovalo njih 98, odnosno 20%.

Kada je u pitanju razvoj opće gospodarske klime i gospodarskog stanja u Hrvatskoj, 55% ispitanika je ocijenilo da se ono iz perspektive njihovog poduzeća u proteklih 12 mjeseci poboljšalo, 31% ih smatra da je ostalo nepromijenjeno, a 14% da se pogoršalo.

U pogledu, pak, nadolazećih 12 mjeseci, njih 46% smatra da će se poboljšati, također 46% smatra da će ostati isto, dok ih 8% ocjenjuje da će biti lošije no godinu ranije.

U usporedbi sa susjednim zemaljama koje su sudjelovale u anketi, primjerice austrijske tvrtke u Sloveniji su proteklih 12 mjeseci ocijenile značajno bolje nego austrijske tvrtke u Hrvatskoj, pri čemu ih je 65% stanje ocijenilo poboljšanim. No, za razliku od 46% u Hrvatskoj, tek 36% austrijskih tvrtki u Sloveniji očekuje da će se stanje u ovoj godini poboljšati.

U anketi su također ispitana očekivanja poduzeća po pitanju razvoja pet važnih faktora - ukupnog prihoda, stanja narudžbi, iskorištenosti kapaciteta, broja zaposlenih i investicijskog volumena. Tako 63% austrijskih tvrtki u Hrvatskoj u slijedećih 12 mjeseci očekuje rast prihoda, 58% skok naružbi, 53% veću iskorištenost kapaciteta, 42% ih smatra da će povećati broj zaposlenih, a 34% očekuje rast investicija.

Kao i prošle godine, tri najvažnije regulatorne teme čije bi unaprjeđenje Hrvatsku učinilo atraktivnijom za austrijska poduzeća, su pravna sigurnost zatim smanjenje birokracije, odnosno zakonskih odredbi i propisa, te želja za većom predvidivošću gospodarske politike.

Tri najvažnije teme kada je u pitanju poboljšanje situacije na tržištu su platni moral, svijest o kvaliteti te raspoloživost radne snage.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!