Očekivanja potrošača u EU i eurozoni na rekordno niskim razinama

21.07.2022.

11:40

Autor: T.D./HRT/Hina

Očekivanja potrošača

Očekivanja potrošača

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Očekivanja potrošača u EU i eurozoni osjetno su pogoršana u srpnju, kliznuvši na rekordno niske razine, izvijestila je Europska komisija.


Indeks koji mjeri očekivanja potrošača u EU pao je u srpnju za tri boda u odnosu na mjesec ranije, spustivši se na minus 27,3 boda, najnižu razinu otkad se prikupljaju podaci, pokazalo je izvješće Komisije, objavljeno u srijedu.

U eurozoni indeks je pao za 3,2 boda, na minus 27 bodova.

Oba pokazatelja spustila su se tako ispod razine s početka koronakrize kada su vlade uvele stroge mjere kako bi suzbile širenje koronavirusa, objavila je Europska komisija.

Također su znatno ispod dugoročnog prosjeka, koji u eurozoni iznosi minus 11 bodova, a u EU minus 10,6 bodova.

Istraživanje je provedeno od 1. do 19. srpnja.

U lipnju je godišnja inflacija na oba područja ubrzala, prema najnovijim podacima Eurostata, dosegnuvši nove rekordne razine, od 9,6 posto u EU i od 8,6 posto u eurozoni, potaknuta skokom cijena hrane i energenata, smanjujući kupovnu moć građana.

Konačni podaci o povjerenju potrošača trebali bi biti objavljeni za tjedan dana, u izvješću o raspoloženju u gospodarstvu u cjelini, stoji u izvješću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!