Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u travnju

27.04.2023.

16:34

Autor: Hina/HRT/A.S.

Poboljšanje gospodarstva

Poboljšanje gospodarstva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu u travnju su poboljšana u odnosu na mjesec ranije, poduprta poboljšanim ozračjem u maloprodaji, među potrošačima i u uslužnim djelatnostima, pokazalo je istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj u travnju je porastao za 1,6 bodova u odnosu na vrijednost iz ožujka, na 108,9 bodova, pokazuje izvješće EK-a.

Najviše se poboljšalo raspoloženje poslovnih čelnika u maloprodaji, iskazano u rastu indeksa za 10,5 bodova. Ozračje među potrošačima također je poboljšano, čiji je indeks porastao za 3,1 bod.

Optimističniji su i poslovni čelnici u uslužnom sektoru, čija su se očekivanja očitovala u rastu indeksa za 1,9 bodova.

Pogoršano je pak ozračje u građevinskom i sektoru industrije, uz pad indeksa za 2,3 odnosno 1,2 boda.

Poslovni čelnici procijenili su da će ublažiti tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI u travnju za 4,9 bodova u odnosu na mjesec ranije, na 112,8 bodova.

Indeks koji mjeri neizvjesnost u poslovanju EUI iznosio je minus 1,2 boda, nasuprot minus 0,3 boda u ožujku.

Stagnacija u eurozoni i EU

U eurozoni i EU ekonomska klima zadržala se u travnju više-manje na razini prethodnog mjeseca, iskazana u rastu indeksa u eurozoni za 0,1 bod, na 99,3 boda, i njegovoj nepromijenjenoj vrijednosti u EU od 97,3 boda.

Raspoloženje poslovnih čelnika u maloprodaji, uslužnim djelatnostima i među potrošačima poboljšano je u oba područja.

S druge strane, očekivanja su pogoršana samo u industriji, čiji je indeks pao za 2,1 bod u eurozoni, te za 1,7 bodova u EU.

Ozračje u građevinskom sektoru u oba je područja bilo nepromijenjeno u usporedbi s ožujkom.

Poslovni čelnici signalizirali su da planiraju ublažiti tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI u travnju za 1,5 bodova u eurozoni i za 1,4 boda u EU.

Neizvjesnost u poslovanju je nepromijenjena u odnosu na ožujak, uz gotovo nepromijenjeni indeks EUI u oba područja.

Optimizam u Španjolskoj

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše je u travnju poboljšano ozračje u Španjolskoj, uz rast ESI-ja za 3,7 bodova. Slijede Njemačka i Italija, gdje je uvećan za 0,8 odnosno 0,3 boda.

U Francuskoj je pak najviše pogoršano raspoloženje, iskazano u padu indeksa za 4,2 boda, a slijedi Nizozemska, s padom ESI-ja za 1,6 bodova.

U Poljskoj, najvećem gospodarstvu EU-a koje nije u sastavu eurozone, ESI je uvećan za 1,1 bod u odnosu na ožujak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!