Očekivanja ulagača na najnižoj razini u 20 godina

28.03.2023.

09:51

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Previranja u američkom bankovnom sustavu i rastući strahovi od recesije spustili su povjerenje globalnih ulagača na jednu od najnižih razina u zadnjih 20 godina, pokazuje istraživanje investicijske banke BofA.

Mjesečno istraživanje nakon kolapsa SVB-a i Signature Banka i prije prošlotjednog spašavanja Credit Suissea pokazalo je da se dramatično pogoršala percepcija razine rizika.


BofA-in pokazatelj rizika financijskog tržišta o razinama zabrinutosti ulagača skočio je na 7,7, stavivši ga tik ispod prošlogodišnjih vrijednosti nakon početka rusko-ukrajinskog rata te iznad razine u globalnoj financijskoj krizi i vrhuncima pandemije.


Menadžeri europskih fondova su posebno pesimistični.


Iako je istraživanje zaključeno prije problema u Credit Suisseu, gotovo trećina njih smatra da je trenutni najveći rizik za tržište sistemska kreditna kriza. Još u anketi u veljači udio onih koji su očekivali takvu krizu iznosio je samo osam posto, čime je moguća kreditna kriza prvi puta u devet mjeseci istisnula inflaciju s prvog mjesta. Kao najizgledniji izvor opasnosti ispitanici su naveli neformalni bankovni sektor u SAD-u.


Druga su istraživanja došla do sličnih zaključaka.


U Njemačkoj je mjesečna anketa instituta za ekonomska istraživanja ZEW pokazala naglo pogoršanje raspoloženja ulagača.


- Međunarodna financijska tržišta su pod snažnim pritiskom, a visoka razina neizvjesnosti prelijeva se na gospodarska očekivanja, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.


BofA-ino istraživanje je pokazalo da ulagači ponovno sve više strahuju od recesije i stagflacije.


Nešto više od pola anketiranih menadžera na globalnoj razini očekuje slabiji rast svjetskog gospodarstva. Iako ih 84 posto predviđa slabljenje inflacije, 88 posto smatra da je u idućih 12 mjeseci najizgledniji makroekonomski scenarij stagflacija odnosno anemičan rast i visoka inflacija.


Među menadžerima europskih fondova, 61 posto očekuje recesiju u Europi u idućoj godini, dok je u veljači takav ishod očekivalo njih 55 posto. Globalu recesiju očekuje 42 posto menadžera, gotovo dvostruko više nego u veljači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!