Očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

19.09.2022.

09:21

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zagrebačka burza - ilustracija

Zagrebačka burza - ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, dok će u fokusu ulagača biti zbivanja na svjetskim burzama, koje su pod pritiskom zbog povećanja kamatnih stopa središnjih banaka i usporavanja rasta gospodarstava.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je protekli tjedan skromnih 0,03 posto, na 1.983 boda, prekinuvši 2-tjedni negativni niz. No, Crobex10 nastavio je kliziti treći tjedan zaredom, oslabivši 0,26 posto, na 1.181 bod.

Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bio Crobexturist, za 2,14 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 9,11 posto.

Redovni dionički promet iznosio je 22,16 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i gotovo 6,6 milijuna blok prometa. Pritom je 4 milijuna kuna zabilježeno u blok transakciji dionicom HPB-a, po cijeni dionice od 800 kuna, a gotovo 2,6 milijuna dionicom Tankerske Next Generation, po cijeni od 66 kuna za dionicu.

Na burzi je tjedan prošao volatilno, a indeksi su završili s različitim predznacima. Ukupna likvidnost, zajedno s blok transakcijama, bila je oko pet milijuna manja nego tjedan dana prije. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 5,8 milijuna kuna, kaže Martina Barišić Dvoržak, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Riviere, 4,5 milijuna kuna. Cijena joj je pala 3,73 posto, na 31 kunu.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantske plovidbe, s 3,66 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 2,63 posto, na 430 kuna.

Dionicom HT-a ostvareno je, pak, 2,44 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 1,34 posto, na 189 kuna.

Promet od oko 1,5 milijuna kuna ostvaren je i dionicama Podravke, čija je cijena porasla 1,05 posto, na 576 kuna, te povlaštenim uzdanjem Adris grupe, čija je cijena pala 1,74 posto, na 395 kuna.

Najveći skok cijene ostvarile su dionice Vira, za 14,42 posto, na 49,2 kune, i Ingre, za 13,93 posto, na 15,95 kuna.

S druge strane, najviše su pale cijene dionica Helios Farosa, za 9,09 posto, na 8 kuna, te Slatinske banke, za 6,96 posto, na 53,5 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 56 dionica, pri čemu je cijena njih 29 porasla, 20 pala, a sedam stagnirala.

Svjetske burze oštro pale

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 4,1 posto, dok je S&P 500 potonuo 4,8, a Nasdaq indeks 5,5 posto.

U fokusu ulagača bio je podatak o većoj nego što se očekivalo inflaciji u SAD-u u kolovozu, što je intenziviralo strahovanja da će povećanje kamata središnje banke izazvati znatno usporavanje gospodarskog rasta, a možda i recesiju. Uz to, neke su banke i kompanije, među kojima Goldman Sachs i Microsoft, najavile smanjenje plaća i otpruštanja, objašnjava Martina Barišić Dvoržak.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,6 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,7, a pariški CAC 2,2 posto.

Posljedica je to visoke inflacije i strahovanja ulagača od daljnjeg povećanja kamatnih stopa i moguće recesije. I ovoga tjedna iz istih razloga očekujemo volatilno trgovanje na svjetskim burzama, pa tako i domaćoj, zaključuje Martina Barišić Dvoržak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!