Očekuje se stagnacija Crobexa na početku tjedna

18.07.2022.

10:20

Autor: Hina/I.B.

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, pri čemu bi Crobex indeks, nakon oštrog pada prošloga tjedna, mogao stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 2 posto, na 1.937 bodova, najnižu razinu od 8. ožujka. Crobex10 pao je, pak, za 2,15 posto, na 1.146 bodova, najnižu razinu od početka ožujka 2021.

Svi sektorski indeksi su bili u minusu, a najviše Crobexindustrija, za 8,45 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 23,7 milijuna kuna, otprilike 1,4 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je 13 milijuna kuna blok prometa, i to dionicom Podravke 11 milijuna kuna, po cijeni od 580 kuna, i dionicom Spana 2 milijuna kuna, po cijeni od 245 kuna za dionicu.

Crobexi su pali treći tjedan zaredom, a njihov je pad čak i intenziviran u odnosu na prethodne tjedne. Pad Crobexa od 2 posto najveći je tjedni pad u posljednjih mjesec dana. Likvidnost je, pak, ostala na skromnim razinama. No, ukupnu sliku poboljšale su blok transakcije, pa je prosječni dnevni promet dionicama iznosio 7,4 milijuna kuna, nešto više nego u prethodna dva tjedna, kaže Davor Špoljar, voditelj investicijske analize u Erste banci.

Najveći promet u redovnom trgovanju imala je dionica Valamar Riviere, 2,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala gotovo 4 posto, na 31,3 kune.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, kojom je ostvareno 2,79 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 0,57 posto, na 175 kuna.

Uz sličan promet, cijena dionice Atlantske plovidbe pala je 1,85 posto, na 434 kune.

Među likvidnijima, najveća gubitnica bila je dionica Đuro Đaković grupe, s padom cijene za gotovo 66 posto, na 30 kuna.

Znatno je pala i cijena dionice Varteksa, za 55 posto, na 1,8 kuna.

S druge strane, najveća dobitnica bila je dionica Medike, čija je cijena porasla 4,17 posto, na 30.000 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 38 pala, 10 porasla, a 13 stagnirala.

Svjetske burze pale

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,9, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,2 posto. Pariški CAC ostao je, pak, gotovo nepromijenjen.

U prvoj polovici prošloga tjedna svjetske su burze znatno pale, nakon što je objavljeno da je inflacija u SAD-u dosegnula 9,1 posto, novu najvišu razinu u više od 40 godina. To je izazvalo strahovanja da bi Fed mogao povećati ključne kamate za cijeli postotni bod. No, kasnije su ta strahovanja splasnula, pa su indeksi krajem tjedna nadoknadili dio prethodnih gubitaka, objašnjava Davor Špoljar.

Ovoga će tjedna, kaže, u fokusu ulagača na svjetskim burzama biti kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Uskoro i u Hrvatskoj počinje sezona objave tromjesečnih financijskih izvješća kompanija.

Najviše izvješća očekuje se idućega tjedna jer kompanije moraju objaviti rezultate do kraja mjeseca. No, već ovoga tjedna može se očekivati pozicioniranje investitora uoči objave rezultata kompanija, zaključuje Davor Špoljar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!