Očekuje se stagnacija Crobexa, nakon četiri dana pada

06.07.2022.

09:57

Autor: M.M./Hina/HRT

Očekuje se stagnacija Crobexa

Očekuje se stagnacija Crobexa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon četiri dana pada, a ostaje za vidjeti kako će tržište reagirati na vijest da je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić podnio ostavku.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je u utorak četvrti dan zaredom, za 0,21 posto, na 1.998 bodova. Crobex10 prekinuo je, pak, 3-dnevni negativni niz, ojačavši 0,19 posto, na 1.188 bodova. Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobextransport, za 2,75 posto, dok je jedino porastao Crobexturis, i to za 0,49 posto.

Redovni promet iznosio je 4,6 milijuna kuna, otprilike 600 tisuća više nego dan ranije.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,56 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 4,69 posto, na 427 kuna. Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 342 tisuće kuna i rastom cijene za 1,44 posto, na 176,5 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Plave lagune, kojom je ostvareno gotovo 277 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 2,34 posto, na 1.750 kuna.

Uprava Plave lagune, naime, sazvala je za 19. kolovoza redovnu glavnu skupštinu, na kojoj će dioničari, između ostalog, odlučivati o isplati dividende po povlaštenoj i redovnoj dionici.

Prema prijedlogu Uprave, dividenda po redovnoj dionici iznosit će 84,3 kune, a po povlaštenoj 84,55 kuna.

Najveći rast cijene zabilježila je jučer dionica Vira, za 3,45 posto, na 30 kuna, dok je najveća gubitnica bila dionica Jadroplova, s padom cijene za 6,67 posto, na 56 kuna.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 38 dionica, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 21 pala, a pet stagnirala.

Na Burzi se posljednjih dana trguje suzdržano, kao i na svjetskim tržištima, jer se ulagači plaše da će povećanje kamata središnjih banaka kako bi suzbile visoku inflaciju izazvati recesiju u globalnom gospodarstvu.

Ostaje za vidjeti i kako će domaći ulagači reagirati na sinoćnju neočekivanu vijest da je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić podnio ostavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!