Očekuje se stagnacija Crobexa, u fokusu svjetske burze

18.10.2022.

09:28

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zagrebačka burza - ilustracija

Zagrebačka burza - ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg blagog pada, a u fokusu ulagača bit će kretanja na svjetskim burzama, koje se ponešto oporavljaju.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je u ponedjeljak 0,27 posto, na 1.921 bod, a Crobex10 za 0,04 posto, na 1.142 boda.

Nastavili su s negativnim kretanjem i na početku ovoga tjedna, nakon što su prošloga oslabili, pri čemu Crobex za 0,5, a Crobex10 za 0,15 posto.

Među sektorskim indeksima, na ZSE je najviše pala Crobexindustrija, za 0,4 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 0,34 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 1,4 milijuna kuna, što je za 400 tisuća manje nego u petak.

Zagrebačka burza jučer nije slijedila sentiment sa stranih tržišta, a primjetna je iznimno slaba likvidnost. Stoga ni danas ne očekujemo veće promjene, odnosno očekujemo stagnaciju Crobexa, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći promet, 212,5 tisuća kuna, ostvaren je jučer dionicom Zagrebačke banke, čija je cijena pala 2,82 posto, na 62 kune.

Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 195 tisuća kuna i rastom cijene za 0,7 posto, na 28,9 kuna.

Po likvidnosti se još izdvaja povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 186,5 tisuća kuna, uz pad njezine cijene za 0,27 posto, na 374 kune.

U skromnom trgovanju nije bilo znatnijih cjenovnih dobitnica i gubitnica među likvidnijim izdanjima.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 33 dionice, pri čemu je cijena njih 10 porasla, 13 pala, a 10 stagnirala.

Svjetske burze porasle

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,90 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 1,70, a pariški CAC 1,83 posto.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli još snažnije. Dow Jones ojačao je 1,86 posto, dok je S&P 500 skočio 2,65, a Nasdaq indeks 3,43 posto.

- Tjedan je na svjetskim burzama počeo u dobrom raspoloženju, a pozitivan sentiment možemo pripisati dobrom početku nove sezone objava financijskih izvješća američkih kompanija, odnosno povoljnim objavama rezultata nekih od vodećih američkih banaka. To je djelomično ublažilo bojazni investitora u pogledu očekivanih zarada kompanija u trećem ovogodišnjem tromjesečju. Stoga je ojačao apetit investitora za ulaganjima u rizičnije klase imovine, objašnjava Ana Turudić.

Dodaje da se i danas očekuje pozitivno otvaranje europskih burzi, zahvaljujući stabilizaciji britanskog tržišta nakon imenovanja novog ministra financija te odustajanja tamošnje vlade od kontroverznog plana fiskalne politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!