Očekuje se stagnacija Crobexa, u fokusu svjetske burze

29.03.2022.

09:21

Autor: T.V./HRT/Hina

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobexa, nakon jučerašnjeg rasta, a u fokusu ulagača bit će, kao i proteklih dana, kretanja na svjetskim burzama i nastavak mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 0,81 posto, na 2.073 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,53 posto, na 1.241 bod.

Među sektorskim indeksima najviše je porastao Crobextransport, 1,3 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 0,65 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,5 milijuna kuna, oko 4,3 milijuna kuna više nego u petak.

Pozitivan sentiment s europskih dioničkih tržišta prelio se početkom tjedna i na Zagrebačku burzu te su vodeći dionički indeksi zabilježili rast. Pozitivan sentiment rezultirao je i nešto višim ukupnim obujmom trgovanja u odnosu na kraj prethodnog tjedna, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći promet ostvaren je jučer dionicom HT-a, 2,53 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,26 posto, na 190,50 kuna.

Dionicom Podravke ostvaren je promet od 1,65 milijuna kuna, uz pad cijene za 1,61 posto, na 610 kuna.

Podravka je izvijestila investicijsku javnost da je održana sjednica Uprave na kojoj su razmatrani revidirani financijski izvještaji grupe za 2021. i prijedlog odluke o upotrebi dobiti Podravke d.d. za prethodnu godinu. Predmetni izvještaji i prijedlog odluke o upotrebi dobiti za 2021. godinu objavit će se početkom sljedećeg tjedna, kaže Silvija Kranjec.

Promet veći od milijun kuna ostvaren je i dionicom Atlantske plovidbe, 1,12 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 4,95 posto, na 466 kuna.

S druge strane, cijena dionice Čakovečkih mlinova pala je 1,9 posto, na 77 kuna, uz promet od 230 tisuća kuna.

Na Zagrebačkoj se burzi jučer trgovalo s ukupno 41 dionicom, pri čemu je cijena njih 17 porasla, 16 pala, a osam ostala ista.

Jučer su na ZSE uvrštene dionice turističke kompanije Mon Perin, a trgovanje njima počinje u srijedu.

U nastavku tjedna očekujemo trgovanje na trenutnim razinama u vidu obujma, dok će fokus investitora kako na globalnim tako i na domaćem tržištu ostati na razvoju situacije u Ukrajini te nastavku mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine, zaključuje Silvija Kranjec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!