Od 1. srpnja plaću možete primati u digitalnoj banci

13.07.2022.

12:18

Autor: K.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: LookerStudio / Shutterstock

Dolazi val značajnih promjena na financijskom tržištu u Hrvatskoj, a sve potaknuto jednom, naizgled malom, ali za potrošače vrlo bitnom poreznom odlukom. Od 1. srpnja 2022. plaću možete primati u digitalnoj banci, preciznije na Revolut Bank UAB.

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić rekao je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kako digitalne banke u mnogočemu podsjećaju na tradicionalne banke, ali je veći dio njihovih procesa digitaliziran.

- Ne postoje fizičke poslovnice i ljudi koje gledate u lice, ne postoje papiri koje fizički potpisujete – sve se radi preko digitalnih kanala. S obzirom na to da ne postoji cijela ta infrastruktura koja je nerijetko skupa, digitalne banke sve više napreduju – prije svega jer nude komociju da preko računala ili mobitela rješavate svoje različite potrebe, i najčešće uz troškove koji su u pravilu manji od onih koje imaju tradicionalne banke, objasnio je.

Postavlja se pitanje koliko je novac siguran u digitalnim bankama, s obzirom na to da ne postoje poslovnice, no Grubišić kaže da je u tradicionalnim bankamae danas većina novca s kojim raspolažemo ustvari depozitni novac.

- Uvjetno rečeno, to je virtualni novac jer nije u fizičkom obliku. Bitno je i da su u EU-u, prema postojećoj regulativi, svi depoziti osigurani do iznosa od 100 tisuća eura po depozitu. Po novoj regulativi, i s digitalnim bankama je takva situacija takva odnedavno, rekao je Grubišić.

Kod digitalnih banka, dodaje, nema kreditnih kartica već se koriste klasične debitne kartice kao i u tradicionalnim bankama. Iako je za sada njihovo poslovanje de facto besplatno, Grubišić ističe kako u nekom trenutku digitalne banke vjerojatno planiraju početi zarađivati na uslugama.

- Kako će vaše usluge postajati sve zahtjevnije, vjerojatno ćete morati odabrati neki model gdje ćete plaćati određene naknade. Na kraju krajeva, svima nam je u interesu da i pružatelji tih usluga imaju svoj ekonomski interes – u suprotnom vjerojatno više neće poslovati, dodaje.

Iako se središnji ured ove, za sada jedine, digitalne banke Revolut Bank UAB nalazi u Litvi, prema posljednjem mišljenju Porezne uprave redovni dohodak u Hrvatskoj moći će se primati na račun u Revolut banci, počevši s 1. srpnjem. Grubišić je uvjeren kako će niže naknade koje će se plaćati digitalnim bankama sasvim sigurno utjecati i na smanjenje cijena za vođenje računa u tradicionalnim bankama.

- Ovi trendovi upravo sugeriraju da će se tradicionalne banke sve više okretati poslovnim modelima koji zahtijevaju sve manje troškove. Mislim da je to neminovno, i u nekoj budućnosti će bankarstvo zapravo dobrim dijelom biti digitalno, smatra.

Što se tiče prebacivanja dohotka u digitalnu banku za one koji imaju ovrhe, Grubišić smatra kako tek treba vidjeti kako će to funkcionirati u praksi, te kako će s vremenom sigurno doći neki oblik EU regulacije za ovakve situacije.

Dodaje kako se korištenje usluga digitalnih banaka za mlade ljude diljem svijeta to danas uglavnom podrazumijeva, dok starije generacije ipak moraju više učiti o tome i informirati se o čemu se točno radi.

- Revolut konkretno koristi 18 milijuna fizičkih, i oko 500.000 pravnih osoba općenito. U Hrvatskoj Revolut koristi oko 150 tisuća ljudi, prema javno dostupnim podacima. Sve je to još relativno zanemariv broj, no ovo je trend koji je u manje od 7 godina zapravo postao globalan. Stvari su vrlo dinamične, i očekujem da će se broj korisnika Revoluta još neko vrijeme udvostručavati svake godine – stvari sigurno idu u tom smjeru. To će povući i konkurenciju. Sigurno očekujemo i dolazak drugih digitalnih banaka, sve dok je EU regulativa razumna i ne opstruira njihov napredak, sve dok vjerovnici u razumnoj mjeri mogu zaštititi svoje interese, te sve su razine cijene koje digitalne banke naplaćuju dovoljno visoke da ih drži profitabilnima, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!