17:36 / 08.02.2019.

Autor: M.Š./T.V./HRT

Od 1. travnja plin skuplji za 6,9%

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od 1. travnja plaćat ćemo skuplji plin. Kako se i nagađalo, upravno vijeće Hrvatske regulatorne agencije donijelo je odluku o poskupljenju plina od prvog travnja za 6,9 posto.
Cijena plina za kućanstva će od 1. travnja ove godine biti viša za prosječnih 6,9 posto u odnosu na trenutno važeću cijenu, objavila je u petak Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), koja taj porast objašnjava porastom veleprodajne komponente cijene plina za 9,7 posto. 

Nova cijena za oko 600 tisuća kućanstava vrijedit će do 31. ožujka iduće godine. 

- Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na sjednici održanoj 8. veljače 2019. donijelo je Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2019. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2020. (Odluka), koja će biti objavljena u Narodnim novinama i na internetskoj stranici HERA-e.

Prema Odluci, krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstvo od 1. travnja 2019. bit će viša u odnosu na važeću cijenu, i to prosječno za 6,9%. Razlog tome je porast veleprodajne komponente krajnje cijene plina, odnosno referentne cijene, za 9,7%, objašnjavaju u priopćenju iz HERA-e.  

Također, najavljuju iz HERA-e, u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2020., u odnosu na 2019. godinu, krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstvo prosječno povećati za 0,3%, a zbog porasta troška distribucije plina od 1. siječnja 2020.

Poskupljenje plina u Šibeniku je potvrdio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji ističe kako je ovo poskupljenje jedino korekcija koja će se dogoditi u idućoj sezoni grijanja.

- Za prosječnu obitelj poskupljenje će iznositi oko 20 kuna mjesečno, rekao je Ćorić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!