Od 8 do 12 radnih nedjelja po želji poslodavca

29.12.2019.

19:15

Autor: Dijana Kovaček/D.M./IMS/HRT

default error photo
Sindikati zadovoljni, no trgovci upozoravaju da bi to moglo ugroziti gospodarski rast. Horvat kaže kako će se broj radnih nedjelja dodatno 'ispeglati' s poslodavcima.
Nakon 11 godina - ponovno se uređuje rad nedjeljom. Iz Vlade su potvrdili da će mijenjati Zakon o radu i uskladiti ga s odlukom Ustavnog suda iz 2009. koji je ukinuo zabranu rada. Ovaj put rad trgovina bio bi ograničen na nekoliko nedjelja u godini. Sindikati očekivano zadovoljni, no trgovci upozoravaju da će ograničenje - ugroziti gospodarski rast.

Rad trgovina nedjeljom u idućoj bi godini mogao biti zakonom ograničen, slično kako je to uređeno i u Austriji, najavio je na Božić Gordan Jandroković. A austrijski model znači da bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini. Oni u turističkim zonama mogu odabrati ljetne nedjelje, a ostali primjerice one u prosincu.

- Najbliži smo, i to mogu potvrdit austrijskom modelu, u ovom trenutku diskutiramo koliko je to nedjelja koje bi poslodavci mogli definirat kao radne nedjelje, kazao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Za ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića bitno je kod rada nedjeljom, "budu pokriveni i svjetonazorski i ekonomski ciljevi" kako "redefiniranje rada nedjeljom ne bi ugrozilo ekonomiju".

- Sindikat trgovine Hrvatske podržava ovu inicijativu koju smo čuli od gospodina Jandrokovića da će doći do izmjena Zakona o trgovini i da će se regulirati rad nedjeljom. To je nešto za što se mi dugo vremena borimo i smatramo da će to biti u korist radnika, izjavila je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

No ukidanje rada nedjeljom u trgovini bio bi udar na turizam, potrošnju i cijeli gospdarski rast, smatra glavni direktor Emmezete Slobodan Školnik. Smatra kako je Hrvatska danas u utakmici s Bugarskom, a ne i s Austrijom. To su neusporedive ekonomije, Austrija ne ovisi o turizmu i trgovini. Povlačiti direktnu paralelu nije dobro za Hrvatsku, kazao je.

U KTC-u, trgovačkom lancu koji će već od prvog siječnja ukinuti raditi nedjeljom, blagdanima i praznicima, novi prijedlog podržavaju. "Smatramo da je bilo kakav pomak po tom pitanju bolji nego trenutačno stanje, jer su nedjelje postale u potpunosti radni dani. Smatramo da taj dan mora biti rezerviran za obitelj", stoji u priopćenju Ivice Katavića, predsjednika Upravnog odbora KTC-a.Zakon bi mogao biti prihvaćen, kažu u Vladi, u prvoj polovini sljedeće godine. O radu nedjeljom, ali i poprilično kritičnoj ocjeni Europske komisije vezano uz provođenje, odnosno neprovođenje reformi u Hrvatskoj u Temi dana govorio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

- Vezano za rad nedjeljom posljednjih 6 mjeseci radili smo pomnu analizu, kontaktirali smo sve zemlje EU-a i došli do interesantne brojke - da su prihodi poslodavcima nedjeljom daleko manji od onoga što hrvatska javnost zna. Činjenica je da se radi o tzv. austrijskom modelu - zemlje koja je vrlo slična Hrvatskoj i ima svoju turističku sezonu. Njihovi su poslodavci vrlo aktivan socijalni partner vladi, potvrdio je Horvat. Najavio je da će se brzo krenuti u javnu raspravu, a potom i s prijedlogom pred Vladu. Dodao je kako će se broj radnih nedjelja dodatno 'ispeglati' s poslodavcima, a radi se o njih 8 do 12, po izboru poslodavaca.

Naglasio je da će svi radnici koji će imati potrebu raditi nedjeljom - biti nagrađeni. I u ovom se trenutku rad izvan radnog vremena, subotom i nedjeljom, noću i blagdanima plaća po povećanim naknadama, a svrha Državnog inspektorata je da se nadzor za tako nešto poboljša. Upozorio je kako je Zakonom o radu definiran obavezan baram jedan 24-satni odmor u tjednu. Činjenica je da je ovo i svjetonazorsko pitanje i smatram da bi nedjelja trebala biti slobodna, dodao je. Njegov zadatak, kao ministra gospodarstva je da Hrvatsku učini manje ovisnom o trgovini i turizmu.

- EK upozorava: Niste iskorijenili korupciju!

Komentirajući upozorenje EK da Hrvatska nije iskorijenila korupciju, pogotovo na lokalnoj razini i u javnim poduzećima, te da treba reformirati sustav plaća u javnom sektoru, poticati dulji radni vijek i urediti zdravstvo Horvat je kazao kako "ne zna zašto je izvješće EK izazvalo toliko polemike". Napomenuo je da je Hrvatska u veljači izašla iz monitoringa prekomjernih ekonomskih neravnoteža, ali da se taj monitoring nastavlja. "Kvalificirani smo kao zemlja koja nedovoljno brzo radi reforme, ali se nalazimo u skupini sa Španjolskom, Italijom, Francuskom i Njemačkom. Imamo ista pravila za sve. Ovakve kvalifikacije imaju i visoko razvijene zapadne zemlje", kazao je. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!