22:41 / 31.03.2020.

Autor: Hina/HRT

Od danas jeftiniji plin za kućanstva

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Kućanstva cijenu po kojoj će plaćati plin od početka travnja mogu naći na internet stranicama svojih opskrbljivača, a na aplikaciji HERA-e 'iPlin'.
Od danas pojeftinjuje plin za kućanstva, pri čemu najveći hrvatski opskrbljivač Gradska plinara Zagreb-Opskrba cijene smanjuje za 5,3 posto. Ta se odluka od 1. travnja ove godine primjenjuje na sve korisnike u obvezi javne usluge na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb i Gradske plinare Bjelovar.

Tako će kućanstva na području Zagreba plin plaćati po cijeni od 0,2367 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 5,3 posto manje u odnosu na dosadašnjih 0,2499 kuna po kWh (sve su cijene bez PDV-a, koji za plin iznosi 25 posto). Ti se podaci odnose na cijenu u najčešćem tarifnom modelu (TM2 - s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh), a uz iznos po potrošnji građani plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja i nadalje iznosi 14 kuna (bez PDV-a).

Podaci GPZ-a izraženi u prostornim metrima pokazuju da će u tom modelu, u kojem se nalazi oko 80 posto kućanstava, od danas plin plaćati po cijeni (s PDV-om) od 2,87 kuna po kubiku, što je 16 lipa manje od dosadašnjih 3,03 kune. Uzme li se u obzir prosječno kućanstvo s potrošnjom od 1.000 prostornih metara, godišnja će ušteda iznositi oko 160 kuna, doznaje se u GPZ-Opskrbi.

Iz najvećeg su opskrbljivača mole potrošače na području Zagreba i Bjelovara, a njih je 300-tinjak tisuća, da sami očitaju (crna polja) i dojave stanje plinomjera s 1.travnjem.  Pritom potrošače mole da za dojavu stanja plinomjera isključivo koriste web-stranice GPZ-Opskrba (http://www.gpz-opskrba.hr). besplatne web ili mobilne aplikacije "moj račun" (za što je potrebna registracija), da to dojave telefonski, ili putem e-pošte (ocitanja@plinara-zagreb.hr).

I ostali opskrbljivači snižavaju cijene

I ostali opskrbljivači plina na hrvatskom tržištu s početkom travnja snizit će cijene plina za kućanstva, a samo smanjenje, kao i nove cijene, ovise od opskrbljivača do opskrbljivača te se, prema informativnim podacima s internet stranice HERA-e kreće od 40-ak do najčešćih oko 160 kuna.

Kućanstva cijenu po kojoj će plaćati plin od početka travnja mogu naći na internet stranicama svojih opskrbljivača, a na aplikaciji HERA-e "iPlin" (informator za kupce plina kategorije kućanstva koji koriste opskrbu u obvezi javne usluge) mogu vidjeti i koliko će uštedjeti s obzirom na nove i stare cijene plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!