Sve što proizvedu planiraju plasirati kroz vlastiti ugostiteljski objekt. Smatraju da od toga mogu živjeti.
Hrvatska je veliki uvoznik svinjskoga mesa, uvozimo 95 000 tona svinjetine svake godine, 60% domaćih potreba. Svinja nemamo, ali baš taj golemi uvoz ruši cijenu domaćim svinjama. Pa se ljudi snalaze kako znaju i umiju.
U Istri, primjerice, nema puno svinjogojskih farmi, ali bili smo na jednoj. I to kod mlade obitelji Budak u Svetom Petru u Šumi koja više od dva desetljaća uzgaja svinje. Među rijetkima u Istri imaju zaokružen ciklus - od farme do stola.
Njihova farma sa 120 tovljenika jedna je od najvećih u Istri. Švedski landras i veliki jorkšir - pasmine su koje daju izvrsnu kakvoću mesa, a njoj pridonosi i prehrana. Djetelinu, bundevu, ječam, pšenicu za svinje, Budakovi sami uzgajaju na 20 hektara zemlje.
- Sve uspijemo. Samo dobra volja, i ako radiš nema gladi, rekao je Bruno Budak.
U dvorištu, preko puta farme - njihov je poduzetnički pothvat; pogon za preradu svinjskoga mesa, sa sušionicom, zrionicom i malom klaonicom.
- Objekt može sam po sebi preradit oko 600 svinja, uz nekih 3 zaposlenih. A cilj nam je da dodatno kroz 2 godine dođemo na 300 svinja, 200 kilaša koji bi bili uzgojeni u Istri. Kapacitet naše farme je 150 svinja godišnje i to ne bi povećavali. Plan je da bi dali nekim kooperantima da hrane svinje za nas u Istri, kazao je vlasnik farme Mihael Budak.
Svinje uzgojene na farmi Budakovi su do sada isključivo prodavali i to za 35 kuna po kilogramu. Sada će ih prerađivati u kobasice, pancetu, pršute i za meso dobiti veću vrijednost. Primjerice suhe kobasice u Istri se prodaju i po 120 kuna za kilogram.
- Puno je veća zarada, više je posla ali je puno veća zarada kroz gotove proizvode. A što se tiče sigurnosti - tu smo sigurni da ćemo proizvod osušiti. Imamo klimatske uvjete, možemo sušiti cijelu godinu i jednostavno jako male šanse su da se proizvod neće osušit, dodaje Mihael.
Sve što proizvedu planiraju plasirati kroz vlastiti ugostiteljski objekt. Smatraju da od toga mogu živjeti.
- Mi nudimo nešto što Istra nije zaokružila. Od njive do stola, sve u kompletu, obiteljsko imanje, radimo doma, trudimo se i želimo da ljudi prepoznaju naš proizvod, kazala je Antonia Budak.
Cijela je investicija teška 5,5 milijuna kuna. Podignuli su kredit s 2% kamate, tri godine počeka i rokom otplate 10 godina. I ishodovali mnogo dozvola. Sve su planirali godinama radnije, dobro izračunali i donijeli odluku.
Ovako velika investicija u situaciji kada na hrvatskom selu na cvjetaju ruže, vrlo je hrabar potez. No Budakovi su u nju sigurni. Vjeruju da je uzgoj svinja i prerada mesa sigurna budućnost za cijelu obitelj. Nasljednika već imaju.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!