Od farme do stola - bili smo na farmi svinja u Istri

12.05.2019.

12:41

Autor: Klara Dujmović/I.H./HRT

default error photo
Sve što proizvedu planiraju plasirati kroz vlastiti ugostiteljski objekt. Smatraju da od toga mogu živjeti.
Hrvatska je veliki uvoznik svinjskoga mesa, uvozimo 95 000 tona svinjetine svake godine, 60% domaćih potreba. Svinja nemamo, ali baš taj golemi uvoz ruši cijenu domaćim svinjama. Pa se ljudi snalaze kako znaju i umiju.

U Istri, primjerice, nema puno svinjogojskih farmi, ali bili smo na jednoj. I to kod mlade obitelji Budak u Svetom Petru u Šumi koja više od dva desetljaća uzgaja svinje. Među rijetkima u Istri imaju zaokružen ciklus - od farme do stola.

Njihova farma sa 120 tovljenika jedna je od najvećih u Istri. Švedski landras i veliki jorkšir - pasmine su koje daju izvrsnu kakvoću mesa, a njoj pridonosi i prehrana. Djetelinu, bundevu, ječam, pšenicu za svinje, Budakovi sami uzgajaju na 20 hektara zemlje.

- Sve uspijemo. Samo dobra volja, i ako radiš nema gladi, rekao je Bruno Budak.

U dvorištu, preko puta farme - njihov je poduzetnički pothvat; pogon za preradu svinjskoga mesa, sa sušionicom, zrionicom i malom klaonicom.

- Objekt može sam po sebi preradit oko 600 svinja, uz nekih 3 zaposlenih. A cilj nam je da dodatno kroz 2 godine dođemo na 300 svinja, 200 kilaša koji bi bili uzgojeni u Istri. Kapacitet naše farme je 150 svinja godišnje i to ne bi povećavali. Plan je da bi dali nekim kooperantima da hrane svinje za nas u Istri, kazao je vlasnik farme Mihael Budak.

Svinje uzgojene na farmi Budakovi su do sada isključivo prodavali i to za 35 kuna po kilogramu. Sada će ih prerađivati u kobasice, pancetu, pršute i za meso dobiti veću vrijednost. Primjerice suhe kobasice u Istri se prodaju i po 120 kuna za kilogram.

- Puno je veća zarada, više je posla ali je puno veća zarada kroz gotove proizvode. A što se tiče sigurnosti - tu smo sigurni da ćemo proizvod osušiti. Imamo klimatske uvjete, možemo sušiti cijelu godinu i jednostavno jako male šanse su da se proizvod neće osušit, dodaje Mihael.

Sve što proizvedu planiraju plasirati kroz vlastiti ugostiteljski objekt. Smatraju da od toga mogu živjeti.

- Mi nudimo nešto što Istra nije zaokružila. Od njive do stola, sve u kompletu, obiteljsko imanje, radimo doma, trudimo se i želimo da ljudi prepoznaju naš proizvod, kazala je Antonia Budak.

Cijela je investicija teška 5,5 milijuna kuna. Podignuli su kredit s 2% kamate, tri godine počeka i rokom otplate 10 godina. I ishodovali mnogo dozvola. Sve su planirali godinama radnije, dobro izračunali i donijeli odluku.

Ovako velika investicija u situaciji kada na hrvatskom selu na cvjetaju ruže, vrlo je hrabar potez. No Budakovi su u nju sigurni. Vjeruju da je uzgoj svinja i prerada mesa sigurna budućnost za cijelu obitelj. Nasljednika već imaju.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!