17:22 / 06.11.2019.

Autor: Ivana Bukulin Zlatović/P.F./HRT

Od iduće godine lakše i brže do stranih radnika

-

-

Foto: - / -

Prema prijedlogu Zakona predviđa se ukidanje kvotnog sustava i 2020. ne bi se ograničavao broj radnika iz inozemstva zaspolenih u pojedinom sektoru.
Od iduće godine poslodavci bi trebali lakše i brže zapošljavati strane pradnike. Prema prijedlogu Zakona predviđa se ukidanje kvotnog sustava i 2020. ne bi se ograničavao broj radnika iz inozemstva zaspolenih u pojedinom sektoru. Poslodavci bi prije zapošljavanja trebali provjeriti ima li na domaćem tržištu raspoloživih radnika.

Primjerice, u jednom od zagrebačkih hotela uvijek ima slobodnih radnih mjesta.

- To su poslovi koji su neophodni, bez njih ne može teći ni onaj klasični proces, jer lijepo je imati dobrog kuhara i napraviti jelo, ali netko treba oprati tanjure, netko treba napraviti sobe, netko treba počistiti. To su jednostavno neophodni poslovi bez kojih ne možemo pružiti kvalitetu, rekla je Josipa Jutt Ferlan, direktorica klastera Hiltonovih hotela.

Zemlje podrijetla državljana kojima su izdane dozvole za boravak i rad iz kvote u 2019. su:Uz domaće radnike, hrvatsko gospodarstvo ne može rasti bez stranaca. Ove godine kod nas je radilo njih 60 000. Najviše iz susjednih zemalja. Među deset najbrojnijih sada su i Indijci, Nepalci, Kinezi, Filipinci. Koliko će poslodavci moći radnika zaposliti, predviđalo se godinu dana unaprijed.

- Kvotni sustav ima svoj osnovni nedostatak u tome da vi morate unaprijed predvidjeti što bi nedostajalo na tržištu rada, u nekoj mjeri to možete napraviti ali potpuno nikada. tako da se onda u nekoj djelatnosti  ili za neko zanimanje veći broj kvota a ne bude iskorišten, negdje se ne predvidi ništa ili malo onda nedostaje tog zanimanja, smatra državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Od iduće godina kvota više nema.

- Poslodavcima će biti na raspolaganju eventualan uvoz radne snage u neograničenim količinama, odnosno u potrebnim količinama, ali naravno nakon testa tržišta radne snage, objašnjava ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

A to znači da će poslodavci radnike prvo trebati tražiti na Zavodu za zapošljavanje, a ako ih ne bude onda i u inozemstvu.

- Znači ne ovisimo više o tome je li kvota ima li nema i da li će kvote biti  odobrene. To je posebno važno za one situacije kad nam se dogodi neplanirani poremećaj na tržištu pa nam odu kao jedne godine vozači kamiona što nitko nije očekivao u to vrijeme, rekao je direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

No sindikati smatraju da se ukidanjem kvota maksimalno išlo na ruku poslodavcima.

- Ovo sada što se prikazuje i predlaže zapravo je potpuna liberalizacija svega što će biti dodatni udar na ionako nisku cijenu rada u Hrvatskoj i još više pospješiti iseljavanje, uvjeren je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ove godine u turizmu je dodjeljeno 18.800 radnih dozvola. Prema procjenama, iduće sezone samo u tom sektoru nedostajat će od 30.000 do 35.000 radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!