Od imanja s tri krmače do uspješnog svinjogojskog OPG-a

10.08.2023.

07:00

Autor: Željka Živković/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Obitelj Živković iz Kućanaca svoju je poljoprivrednu priču počela prije trideset i tri godine, a današnji rezultati doveli su ih u finale izbora za Zlata vrijedan OPG.

Ovi vrijedni Slavonci hrabro su krenuli u pustolovinu sa samo tri krmače u improviziranom svinjcu bez prozora.

- Nismo čak imali ni mlin, ni mješaonu, sve se radilo ručno, pa onda su bili problemi u hranjenju, pa problemi s plasmanom robe, bili su oni interventni otkupi, pa je onda došao Domovinski rat, pa je suprug otišao u rat i tako, priča nam Jasna Živković.

Nije tada mogla ni zamisliti da će danas imati cijenjeno i veliko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje sada vodi sin Ivan, koji je još kao dijete zavolio taj težak, ali lijep posao:

- Odmalena je volio traktor, volio je s tatom orati, onako mali jedva se vidio iza volana, ali je bio uporan, a i životinje je jako volio odmalena, kaže Jasna.

Nije Ivanu bilo nimalo lako jer su posao odlučili unaprijediti s pogonom za preradu mesa, a to je zahtijevalo i velik trud, ali i veliko ulaganje.

- Bilo je potrebno i dodatno se usavršavati jer je to praktično neki novi posao koji dotad nikad nismo radili, ističe Ivan.

Ivan Živković

Ivan Živković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U razvoju posla je tom mladom poljoprivredniku znatno pomoglo i njegovo školovanje na osječkom Poljoprivrednom fakultetu:

- Obilazio sam različite pogone za preradu mesa, odrađivao sam stručne prakse i stekao sam, rekao bih, neko osnovno znanje kako bih mogao započeti s radom kod kuće, napominje Ivan.

Njegov radni dan počinje u osam ujutro pripremom hrane za životinje, kada je potrebno, ide na polje, a sve završava u prostoru gdje radi tradicijske slavonske proizvode.

- Tu su kulen, slalnina, domaća šunka, pečenica i domaće kobasice. Robu smo dosad većinom prodavali na kućnom pragu, ali plasiramo i preko dostavnih službi u veće gradove - Zagreb, Rijeku, i u tom plasmanu nam uvelike pomažu društvene mreže na kojima se oglašavamo i ljudi vide i kontaktiraju nas, dodaje Ivan.

OPG Živković

OPG Živković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na gospodarstvu je trenutačno 80 svinja, obrađuje se i 25 hektara zemljišta gdje se uzgajaju žitarice za hranidbu životinja, pa Ivanu pomaže cijela obitelj.

- Ja se nadam da ću jednog dana moći ostvariti normalnu plaću u radu od svoje kuće. Ne planiram nekakvo širenje u industrije, velike pogone mesa, prije svega želimo da nam proizvod bude kvalitetan, tradicionalan, kao što se nekad prije radilo i ja mislim da ima u budućnosti u svemu tomu, zaključuje Ivan 

Upravo zbog takvog razmišljanja, OPG iz Kućanaca i njegov mladi vlasnik, nesumnjivo su zlata vrijedni.

Projekt "OPG Zlata vrijedan" provodi se već desetu godinu. U njemu sudjeluju Večernji list, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska radiotelevizija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!