Od manje uloge Rusije u energetskom sustavu profitirat će SAD, Katar i RH

26.04.2023.

12:45

Autor: T.D./HRT/Hina

Energetski sustav

Energetski sustav

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Uloga Rusije kao globalnog energetskog igrača smanjit će se, a SAD i Katar su među zemljama koje su spremne popuniti prazninu, kazali su analitičari za CNBC, a među ostalim navode i Hrvatsku kao zemlju koja je dobro geografski pozicionirana u procesu zamjene isporuka plina iz Rusije.

- Udio Rusije u globalnoj opskrbi LNG-om gotovo sigurno će se smanjiti u ovom desetljeću, rekao je za CNBC Henning Gloystein, direktor za energiju, klimu i prirodne resurse u političkoj konzultantskoj tvrtki Eurasia Group.

Napomenuo je da se uloga Rusije u segmentu ukapljenog prirodnog plina smanjivala čak i prije njezine invazije na Ukrajinu prošle godine. Zapadne sankcije, koje su uvedene zbog napada na susjednu Ukrajinu, dodatno su izbacile većinu stranih ulaganja iz ruskog LNG sektora.

- Nemogućnost Rusije da kupi module za ukapljivanje, koji omogućuju pretvaranje prirodnog plina u LNG, otežat će njezine ambicije, rekao je S&P-ov direktor za plin za područje južne i jugoistočne Azije Zhi Xin Chong.

- U ovom desetljeću Rusiji će biti iznimno teško proširiti svoje kapacitete za ukapljivanje s obzirom na široke sankcije koje su joj nametnute, poručio je Chong u e-mailu CNBC-u.

Dodao je da će ukupni kapacitet ruskih LNG postrojenja za proizvodnju prirodnog plina ostati nepromijenjeni, na 37 milijuna tona u idućih nekoliko godina.

No, do 2030. ukupni globalni kapacitet LNG-a porast će za 50 posto, na 671 milijun tona godišnje, a očekuje se da će ruski udio u ovom kolaču pasti na pet posto, sa sadašnjih 6,7 posto, projekcije su S&P-a.

Prije invazije na Ukrajinu, Rusija je u 2021. bila najveći svjetski izvoznik plina, kao i četvrti najveći izvoznik LNG-a nakon Australije, Katara i SAD-a. Očekuje se da će te zemlje popuniti tu prazninu, zajedno s drugim zemljama.

- Svjedočit ćemo mnogo većem naglasku na drugim zemljama kao što su SAD, Mozambik i Australija, rekao je Chong.

U prvoj polovini 2022. godine SAD je prestigao Katar i Australiju i postao najveći svjetski izvoznik LNG-a, prema američkoj upravi za energetske informacije (EIA), pozivajući se na podatke neprofitne organizacije Cedigaz.

Chong očekuje da će do 2030. godine SAD zauzeti 25 posto globalnog kapaciteta LNG-a, a Katar gotovo petinu.

Gloystein iz Eurasia Groupa također je naveo SAD i Katar kao glavne dobitnike jer se Rusija povlači iz svjetskog ekosustava LNG-a.

- Novi projekti i proširenja postojećih postrojenja u SAD-u, kao i golema ekspanzija Sjevernog polja u Kataru značajno su ubrzani kako je Europa prošle godine brzo ušla na tržište LNG-a, rekao je.

Osim SAD-a i Katara, na njegovom je popisu i istočni Mediteran jer je ta regija geografski vrlo pogodna za zamjenu isporuka ruskog plina, posebno ističući kao dobitnike Italiju, Grčku i Hrvatsku.

- Istočnoafrički LNG, uključujući Mozambik i potencijalno također Tanzaniju, također bi mogao imati koristi, dodao je Gloystein.

No, upozorio je i na relativno uzak prozor mogućnosti s obzirom na težnju Europe da smanji ukupnu potrošnju plina kroz nadolazeća ograničenja upotrebe i ulaganja u alternativne domaće izvore opskrbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!