21:47 / 16.11.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/IMS/HRT

Od novih pravila strepe veliki i mali poljoprivrednici

Foto: arhiva, Mario Susenj/PIXSELL

Foto: arhiva, Mario Susenj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od novih pravila strahuju veliki i mali poljoprivrednici. Mnogi koji su ulagali posljednjih godina sada se boje da bi mogli ostati bez zakupa.
Već više od godine i pol na snazi je novi zakon prema kojem je država upravljanje poljoprivrednim zemljištem prepustila lokalnim zajednicama. Zakon je prednost pri zakupu dao malim obiteljskim gospodarstvima, osobito stočarima - nasuprot velikim kompanijama. Mnogi koji su ulagali posljednjih godina sada se boje da bi mogli ostati bez zakupa, pa dok se ne razriješi situacija, ne planiraju nove investicije. 

Od novih pravila strahuju i veliki i mali poljoprivrednici. PIK Vinkovci već desetljećima u zakupu ima 1100 hektara državne zemlje. Sada je općina odredila maksimum od 25 hektara. Na godinu proizvedu 400 tisuća odojaka, uložili su 10 milijuna eura, podignuli i sustav natapanja.

- Prema aktualnom zakonu mi gubimo svo zemljište u općini Markušica, možda ćemo zadržati 25 hektara od tih 1100. Na toj površini imamo 110 zaposlenika. Gubitkom zemljišta morat ćemo ih, nažalost, otpustiti, kaže Vladimir Džaja iz PIK-a Vinkovci.

Jakša Lović iz okolice Slavonskog Broda ima zaokruženu proizvodnju: od pšenice pa kruha, 20 zaposlenih, silose, pekarnicu. Sve što je desetljećima stvarao i ulagao, moglo bi otići u vjetar, ne dobije li potrebno zemljište.

- Ja mogu ostati i bez i jednog hektara zemlje, ja sam praktično na drugom mjestu, ako se pojavi stočar. Zakon ne pita da li ste vi legalni, da li vi niste legalni, da li imate objekte, da li imate zaposlene, on to ne pita, on je rekao: prioritet ima stočar, kaže.

Smatraju da će ovakav Zakon donijeti nered, a poljoprivredna proizvodnja nastavit će rapidno padati. Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore kaže kako se ide iz krajnosti u krajnost - općine određuju maksimalne površine, negdje je to 10 hekata, a negdje 800. Dodaje kako to nije u skladu s prijedlozima zakona.

- Zakon propisuje niz uvjeta koje ponuđač treba dokazati vezano i za svoje proizvodne resurse i za korištenje sustava navodnjavanja, plaćanje različitih naknada, porezne uvjete i slično tako da ja mislim da je rano govoriti o mijenjanju zakona, kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Poručuje: sagledat će se posljedice.

Tek je 13 općina dovršilo natječaje, neke još nisu ni raspisale. Nakon završetka natječaja, dokumente će pregledati Ministarstvo poljoprivrede, ali i Državno odvjetništvo.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!