08:13 / 05.10.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Od podstanarstva i skromnog obrta stvorio respektabilnu tvrtku

-

-

Foto: - / -

Stjepan Šafran proglašen je Europskim poduzetnikom godine, prije nekoliko dana uručena mu je nagrada za životno djelo Varaždinske županije...
Proglašen je Europskim poduzetnikom godine, prije nekoliko dana uručena mu je nagrada za životno djelo Varaždinske županije, jedan je od najpoznatijih i najdugovječnijih hrvatskih obrtnika, odnedavno i počasni konzul Republike Albanije. Zapošljava 250 radnika, mnogi od njih cijeli radni vijek su odradili u Brezničkom Humu. Donosimo priču o Stjepanu Šafranu - vizionaru koji je od podstanarstva i skromnog obrta stvorio respektabilnu tvrtku.

➡️ Roglić: Strpljivošću i skromnošću do uspjeha

Iz male strojobravarske radionice do - modernog tehnološkog postrojenja. To je priča Stjepana Šafrana - poznatog obrtnika. Reći će da je ključ uspjeha u skromnosti i dosljednosti kojom se vodi više od pola stoljeća.

- U Zagrebu sam počeo s obrtom 1967. godine, za koji dan će biti 53 godine. Obrtnik u ono vrijeme nije imao ni zdravstvenog, ni mirovinskog osiguranja, nije bila sjajna klima niti budućnost obrtništva, kaže Stjepan Šafran.

Međutim, dodaje, uz upornost i želju - uspio je. Zarađenim je novcem ulagao, zapošljavao. Mnogi su radnici kod njega proveli cijeli radni vijek. Ljubo Ljuboja tu je četiri desetljeća. Dobro se sjeća svojeg prvoga dana...

- Prvi razgovor je bio da ću raditi tri mjeseca, ali kad je gospodin Šafran vidio kako radim, rekao je da ću do penzije kod njega ostati i tako i jest, kaže Ljuboja.

Šafranov djed je želio da upravo Stjepan preuzme domaćinstvo i postane gazda u Brezničkom Humu. To se i dogodilo - ali na gruntu ne rastu kukuruz i pšenica.

- Danas bez visoke tehnološke razine ne možete zamisliti proizvodnju, dnevno morate pratiti razvoj, poručuje Šafran.

Unatoč aktualnoj pandemiji, posla ima. Metaloprerađivačka branša vapi za kvalificiranim radnicima pa Šafran obrazuje mlade kadrove.

- Ovdje sam trenutno na praktičnoj nastavi već dvije godine, idem u Prometnu i strojarsku školu u Varaždinu, ovdje mi je bilo najbliže za praksu pa sam odmah dobio posao, kaže Danijel Jelušić iz Gornje Reke.


Većina radnika i radnica je upravo iz bliže ili dalje okolice.

- Radim na CNC-u kao CNC-operater, inače sam završila eko inženjerstvo, ali u svojoj struci nisam mogla naći posao. Meni je dobro, malo čudno među dečkima, ali snašla sam se, kaže Bernardica iz Budinšćine.

I poruka mladima.

- Ne treba se bojati, prvi korak treba napraviti ako se želi obići kuglu zemaljsku, tak je i u poslu - treba započeti, biti uporan, vjerovati u sebe, usavršavati i skupljati znanje od onih koji ga imaju, poručuje Šafran.

Gospodin Stjepan Šafran uz mnoge obveze obnaša i dužnost počasnog konzula Republike Albanije u Hrvatskoj.

- S punim srcem to radim, jako sam puno imao Albanaca u svom društvu, osobito u kolegama obrtnicima, kaže i dodaje:

- Još mi se veća čast dogodila kad je predsjednik Albanije došao ovdje u moj ured i kada mi je dodijelio odlikovanje Republike Albanije.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, priznanja, predsjedničkih odlikovanja. On je i dalje skromni Štef posvećen poslu, zaljubljen u zavičaj. I to je ono po čemu ga radnici posebno i cijene.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!