Od ponoći skuplje gorivo, plavi dizel ostaje na 8,49 kuna po litri

24.10.2022.

Zadnja izmjena 15:24

Autor: M.M./HRT/Hina

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Izvor: / Vlada RH

Gorivo će od sutra poskupjeti te su nove cijene po litri 11,10 kuna za eurosuper i 13,44 za dizel. Vlada je odlučila intervenirati u cijenu plavog dizela kojim se koriste poljoprivrednici i ribari, pa se njegova cijena neće mijenjati i ostaje 8,49 kuna po litri.

Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kn/l, navodi Vlada RH nakon telefonske sjednice.

Nove cijene vrijedit će sljedećih 14 dana, a iznosit će:

• 11,10 kn/l za benzinsko gorivo (porast 0,38 kn/l)

• 13,44 kn/l za dizelsko gorivo (porast 1,14 kn/l)

• 8,49 kn/l za plavi dizel

• 10,11 kn/kg UNP za spremnike (porast od 0,10 kn/kg)

• 14,36 kn /kg UNP za boce (porast od 0,42 kn/kg)

Da nema Vladinih mjera te da se maloprodajne cijene potpuno slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iznosile bi:

• 12,91 kn/l za benzinsko gorivo

• 15,42 kn/l za dizelsko gorivo

• 10,70 kn/l za plavi dizel

• 11,96 kn/kg UNP za spremnike

• 16,70 kn/kg UNP za boce.

- Vlada je prošlotjednom intervencijom odnosno fiksiranjem cijena naftnih derivata spriječila porast cijena, čime smo zadržali niže cijene za naše građane i gospodarstvo te osigurali da ovotjedni rast cijena bude niži nego što bi bio prošlotjedni, ističu iz Vlade u priopćenju.


U obrazloženju danas donesene Uredbe iz Vlade podsjećaju da je donošenje i intervencija te Uredbe potrebna "zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana te da je potrebno u određenom razdoblju ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje".


S obzirom na to, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio njihov negativan utjecaj na potrošače i gospodarstvo u cjelini, ističe se u obrazloženju. 


Najviše maloprodajne cijene propisane novom Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (osnovni eurosuper 95, osnovni eurodizel, potom plavi dizel, ukapljeni naftni plin (UNP PB) - smjesa propan-butan za spremnike i smjesa propan-butan za boce sadržaja 7,5 kg i više). Za benzine s više oktana te za sva tzv. "premium" goriva cijene se i dalje mogu formirati slobodno, obrazlaže se u novoj Uredbi.

Odluka o tjednom ili dvotjednom mijenjanju cijena

Državni tajnik za energetiku Ivo Milatić u izjavi uoči konferencije "Izazovi hrvatske industrije 2022./2023." rekao je da se država "ovaj tjedan odlučila za 15-dnevno formiranje cijene tako da se trgovinska marža od 65 lipa po litri ukalkulira u cijenu te su nove cijene 11,10 kuna za eurosuper, 13,44 za dizel".

Najavio je da će se ozbiljno razmotriti inicijativa distributera da se oko premije odnosno marže zauzme stav da razdoblje donošenja odluka treba ustaliti tako da se zna je li 15 ili 7-dnevni.

Rekao je i da trgovinska marža neće biti manja od 65 lipa.

- Ne možete zaustaviti tsunami, nego dopustiti da obrana bude tako efikasna da oni koji bi trebali zaustaviti tsunami ne poginu. Prevedeno, nismo mogli ovaj tjedan pustiti da hrvatski opskrbljivači naftnim derivatima rade gubitke od 70 do kunu i 50 lipa po litri, rekao je Milatić.

- Država to ne smije napraviti jer bi se onda mogla ugroziti sigurnost opskrbe, jer, jasno, ne mogu ljudi kupovati gorivo po cijeni po kojoj znaju da će izgubiti na njemu. Osim branjenja cijene, sigurnost opskrbe mora biti na prvom mjestu. Zaludu vam potencijalno jeftino gorivo na pumpama ako ga nema, dodao je.

Milatić: Red je da svi pridonesu

Na pitanje je li to kapitulacija pred svjetskim tržištem, odgovorio je da nije jer se marže i dalje fiksiraju.

Građani prema njegovim riječima nisu prepušteni tsunamiju tržišta, jer ih je vlada štitila na sve moguće načine, a tako je i s plinom i strujom.

- Ne možete nešto raditi vječito, svakim fiksiranjem cijena stvarali smo gubitke distributerima, napravili smo to svjesno - ako se država odlučila odreći ogromnih sredstava, red je da svi pridonesu, istaknuo je i dodao da je Vlada sagledala financijske pokazatelje distributera i zaključila da "neće radi kilograma mesa ubiti kravu, nego napraviti balans između gubitaka koji ostvaruju distributeri, benefita koje imaju građani, država i poduzetništvo te složiti situaciju kako osigurati stabilnost i da sve funkcionira".

Nitko od distributera, kako je rekao, nije tražio na sastancima da zaradi i ostvari dodatan profit, nego su doslovno rekli "dajte nam da ne radimo gubitke".

Na pitanje hoće li rast cijena ubrzati rast inflacije, odgovorio je da će se cijene goriva i dalje kretati u okvirima koji su viđeni, a današnje su već viđene prije pola godine.

Primorac: Tržište će dijelom formirati cijene goriva

Ministar financija Marko Primorac rekao je uoči konferencije da će Vlada pustiti da tržište jednim dijelom formira cijene naftnih derivata, odnosno da ovaj tjedan neće biti fiksnog ograničenja, kakvo je bilo prošli tjedan.

Na sastanku u Vladi odlučeno je da se pusti to, na neki način, tržišno djelovanje odnosno da ne fiksiramo cijene, rekao je Primorac.

Na pitanje hoće li se ponovno fiksirati cijene ako se za to pokaže potreba, odnosno je li ostalo prostora da se cijena smanji zbog marži i ostalog, Primorac je rekao da je po pitanju trošarina ostao minimalan prostor - 19 odnosno 37 lipa po litri dizela odnosno eurosupera kako bi bile na europskom minimumu.

Podsjetimo na snazi ostaju prijašnje mjere Vlade koje se odnose na trošarinu i maržu bez kojih bi cijene bile još drastičnije.

Nakon ove informacije tijekom tjedna mogu se očekivati veće gužve na benzinskim crpkama jer će biti onih koji će željeti puniti spremnike gorivom prije poskupljenja u pola noći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!