16:03 / 27.02.2018.

Autor: K.D./Hina/HRT

Od prosinca online kupnja u EU bez geoblokiranja

-

-

Foto: - / -

Nakon Europskog parlamenta i Vijeće za opće poslove EU-a prihvatilo je uredbu koja zabranjuje geoblokiranje kupaca u online kupnji na temelju njihova državljanstva, prebivališta ili mjesta na kojem se privremeno nalaze.

Zemlje članice Europske unije u utorak su prihvatile uredbu kojom se zabranjuje geoblokiranje kupaca u online kupnji na temelju njihova državljanstva, prebivališta ili mjesta na kojem se privremeno nalaze. Uredba je bez rasprave prihvaćena na sastanku Vijeća za opće poslove. Prije Vijeća uredbu je prihvatio i Europski parlament 6. veljače. Do kraja ožujka ona će biti objavljena u službenom glasilu EU-a, a stupa na snagu devet mjeseci nakon objave.

Istraživanje Europske komisije pokazalo je da 63 posto internetskih stranica ne dopušta kupnju kupcima iz drugih država Unije. Prema novim pravilima, od prosinca će se trgovci u online kupnji morati odnositi prema kupcima iz drugih članica jednako kao prema lokalnima, odnosno ponuditi im jednake cijene i uvjete kupnje za fizičku robu, kao što je pokućstvo ili elektronika, online usluge kao što su računalstvo u oblaku ili usluge smještaja i održavanja internetske stranice te prodaju ulaznica za, primjerice, festivale, koncerte.

Za sada su od novih pravila isključeni digitalni sadržaji koji su zaštićeni kako intelektualno vlasništvo, no Europska komisija će u roku od dvije godine od stupanja zakona na snagu morati procijeniti treba li proširiti zabranu geoblokiranja i na audio-vizualne sadržaje i usluge prometa koje trenutačno nisu obuhvaćene zakonom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!