16:29 / 16.02.2022.

Autor: Dinko Kreštalica/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Hoće li se zagrebačkim ugostiteljima smanjivati terase?

Zagrebački ugostitelji

Zagrebački ugostitelji

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dio zagrebačkih ugostitelja dobio je odbijenice za nastavak rada na terasama postavljenima na javnim gradskim površinama. U Gradu kažu neke od njih zauzimaju parkirališna mjesta, nogostupe, ugrožavaju biciklistički promet. Vlasnici takvih objekata tvrde da im prijeti opasnost od zatvaranja i propadanja.Udruga Glas poduzetnika upozorava kako će mnogi zagrebački ugostitelji propasti jer im povjerenstvo za dodjelu javnih površina ne produžuje ili ne dodjeljuje ugovore za terase.  

- Vi znate da je dobar dio terasa proširen za vrijeme korone kako bi ugostitelji mogli funkcionirati s obzirom da nisu mogli raditi u zatvorenim prostorima i to je grad i dalje na neki način zadržao, to stanje, ali ono će se s vremenom isto tako dovesti u okvire, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik. 

U gradu kažu, mnogi su iskoristili situaciju i dodatno se proširili bez ikakvih dozvola. Iz ceha ugostitelja poručuju da takvim kolegama sigurno neće stati u zaštitu, ali od grada traže strpljenje i vrijeme za prilagodbu.

- Svi oni objekti koji su prije dobili te dozvole i koji su imali i prije takva rješenja, mislim da bi bilo u redu,  da im se još naredno vrijeme produže takva rješenja dok ova COVID kriza i ova tuga ne prođu, istaknuo je Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja.

Terase se za sada neće uklanjati, ali problem se mora riješiti, odredit će se kriteriji i pravila, tako se uzurpacija zelenih površina neće tolerirati, a neće ni one terase koje su se proširile na parkirališna mjesta, uskratile prolaz pješacima ili biciklistima.   

- Ono što je ključno jest da se prema svim ugostiteljima Gradska uprava ponaša na jednak način znači da za sve vrijede ista pravila i na tome ćemo inzistirati, naglasio je Tomašević.  

Sastanak s ugostiteljima trebao bi se održati početkom ožujka, oni, kažu, već imaju prijedlog.

- Da se stavi moratorij na sve te odluke na naredne dvije godine, nakon što bude kriza prošla i da možemo razgovarati, pregovarati i zajedničkim snagama naći kvalitetna rješenja kako riješiti terase u Gradu Zagrebu, rekao je Puntijar.

Posljednje dvije godine mnogi su ugostitelji pretrpjeli velike štete, a ovakve odluke, ističu, mnoge će od njih odvesti u propast. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!